Japanska akita proglašena nacionalnim blagom

Preporučujemo

U posljednjih nekoliko godina potražnja akita u inostranstvu nadmašuje onu u njihovoj domovini.

“Nekada je polovina mojih klijenata bila u Japanu, polovina u inostranstvu, ali odnedavno se broj prekomorskih klijenata znatno povećao”, kaže 64-godišnji uzgajivač Osamu Jamaguči iz Takasakija, 100 kilometara sjeverno od Tokija.

- -

Njegova tvrdnja potvrđena je podacima japanskog saveza za očuvanje akita.

Registrirovanih vlasnika tih pasa van Japana 2005. godine bilo je samo 33, a do prošle godine taj broj je narastao na četiri hiljade.

Jamaguči u svakom trenutku ima dvadesetak akita, a mnogi od njih su štenci paperjaste bele ili crvenkaste dlake, koji uživaju u međusobnom hrvanju.

Izvorno lovačka pasmina, akita je nastala u sjevernoj japanskoj regiji istoga imena.

- -

Riječ je o velikim psima, visokim 60 do 70 centimetara i teškim između 40 i 50 kilograma, s uspravnim ušima, dubokim očima i licem nalik medvjeđim.

Japanska vlada proglasila je pasminu “nacionalnim blagom”.

Uprkos tome, broj vlasnika akita u Japanu je u padu. Sedamdesetih godina godišnje se registrovalo oko 40 hiljada štenaca, a u posljednjoj deceniji broj je pao na oko 3.000 godišnje, prenosi Oslobođenje.

“Problem je stambena situacija u Japanu. Broj ljudi koji mogu da drže velike pse poput akita sve je manji. Mnogi ih žele, ali nemaju prostora”, kaže Kosuke Kavakita, direktor tokijskog ogranka nacionalnog saveza za očuvanje te pasmine.

Najnovije

Oštra reakcija majki Srebrenice na izjavu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića

Nakon izjave ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića kako je ”1. Mart povod za rat, a ne dan...