Jasmin Telalović iz RMU “Breza” za Index: Strah nas je dešavanja u RU “Kreka”, dug raste, oduzeto nam je pravo liječenja u KS

preporučujemo

Rudari RMU “Breza” sa velikim žalom, ali i strahom, prate situaciju s kojom se suočavaju njihove kolege u RU “Kreka”. I sami strahuju od neizvjesnosi rudarskog posla, a iako vrijedno rade kako bi zaradili hljeb sa sedam kora, nemaju pravo liječenja u Kantonu Sarajevo. Nemaju jer rukovodstvo RU “Breza” 20 godina radnicima nije uplaćivalo penziono, invalidsko i zdravstveno osiguranje, a dug je dostigao 110 miliona maraka.

Predsjednik sindikalne organizacije RMU “Breza”, Jasmin Telalović, u razgovoru za “Index” kaže da katastrofalno stanje s kojim se rudari, kako ovog tako i ostalih rudnika susreću, traje godinama.

– Iako trenutno radimo bez problema, strah nas je da sve ovo što se dešava u RU “Kreka” ne pređe i na nas, jer mi smo jedna firma, koncern je to, rudnici su zajedno. Dugovanja su ogromna, doprinosi se godinama ne uplaćuju, a sve to po odobrenju Vlade FBiH i EPBiH. Sama pomisao da od 2010. godine imamo neuplaćene doprinose po pitanju zdravstva i PIO fonda je strašna – kazao je Telalović.

Od 1.020 rudara, njih 135 ima pravo liječenja u Kantonu Sarajevo, objašnjava Telalović.

– Ne plaća se zdravstveno osiguranje, pa nemamo pravo liječenja u Kantonu Sarajevo. Dno dna je da nemamo pravo da se liječimo, ispod toga ne može zaista, povrijeđeni radnici, invalidi rata nemaju pravo da se liječe KS zbog neuplaćivanja – rekao je.

Pročitajte:  Rudari izlaze na ulice: EPBiH traži ispunjavanje norme, a neće da obnovi opremu

Najnovije

Podnesen zahtjev za smjenu crnogorske vlade, opoziciji fali jedna ruka

skupštinsku proceduru predat je prijedlog da se glasa o nepovjerenju Vladi Crne Gore koji je podržalo 40 poslanika opozicije,...