- Advertisement -

Je li upitno održavanje Općih izbora u Bosni i Hercegovini u oktobru?

Preporučujemo

Ministarstvo finansija Bosne i Hercegovine na čijem je čelu Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) odbilo je zahtjev Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine za isplatu četvrtine sredstava potrebnih za organizaciju predstojećih Općih izbora. U zahtjevu, kako je navedeno iz državnog Ministarstva finansija, uočen je niz nelogičnosti i nezakonitosti u planu rashoda. Iz Centralne izborne komisije su poručili da će sačiniti novi operativni plan, kao i da je sve urađeno po zakonu.

Je li upitno održavanje izbora u oktobru ove godine?

Osim što bi proces održavanja izbora mogao biti ugrožen, ako ne bude usvojen državni budžet, mogao bi, kako su kazali iz Centralne izborne komisije, biti ugrožen i proces pripreme izbora. Za ovu prvu kvartalnu fazu osiguravanja procesa javnih nabavki, potrebno je nešto više od milion maraka. I tu, sada, nastaju problemi.

Ministarstvo finansija upozorilo je Centralnu izbornu komisiju da su u operativnom planu za posebne namjene uočene neregularnosti prilikom planiranja rashoda za prvo tromjesečje ove godine. Pozvali su i na tumačenje Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine.

Iz Centralne izborne komisije, pak, poručuju – sve je rađeno po zakonu.

U toku trajanja privremenog finansiranja, Vijeće ministara može donijeti posebnu odluku o rashodima koji nisu bili predviđeni proračunom iz prethodne godine, s tim da rashodi institucija Bosne i Hercegovine koji uključuju rashode ne mogu biti veći od zbira prihoda koji u toku trajanja privremenog finansiranja budu prikupljeni od neizravnih poreza, vlastitih prihoda i prenesenih sredstava.

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine nije odobrilo operativni/dinamički plan Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, koji je uključivao program posebne namjene “Opći izbori”, tumačeći da se u konkretnom slučaju radi o “novom programu posebne namjene” što, po mišljenju Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, nikako ne može biti slučaj. Shodno navedenom, Kolegij Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine je dao nalog Sekretarijatu Centralne izborne komisije da sačini novi operativni/dinamički plan.

Nije ovo prvi put da se u Bosni i Hercegovini problematizira finansiranje izbora, a onda i upitnost održavanja. Poznavaoci izbornog procesa u našoj zemlji poručuju da za održavanje izbora novca ima, samo je za to potrebna politička volja, koje odavno u Bosni i Hercegovini nema.

Eventualno neodržavanje izbora moglo bi dovesti do kršenja ljudskih prava, a onda i do blokade svih procesa u državi.

Ofanziva međunarodne zajednice nastavlja se naredne sedmice, kada se očekuje ko zna koji po redu sastanak oko izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Bez obzira kakav ishod pregovora bude, iz Evropske unije uvjeravaju da će izbori u oktobru biti održani.

Više u prilogu BHRT-a.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

U subotu borilački spektakl u Bosanskoj dolini piramida “Pyramid Cup 2022”

Taekwondo kolektiv Bosna iz Visokog ovog vikenda organizuje Međunarodno otvoreno prvenstvo u taekwondou "Pyramid Cup 2022" Visoko, a ovaj...