JEDAN POGLED IZ BEOGRADA: “Lajčak ne razume, a to vodi u rat”

preporučujemo

“Odluka Prištine u uvođenju reciprociteta u slučaju registarskih oznaka nije kraj, nego početak mera kosovskog premijera prema Srbiji”, smatra Dušan Janjić.

Prema riječima ovog analitičara, reciprocitet je opasan i nije politika normalizacije što, nažalost, ne razumije specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, prenosi Kosovo Online.

On je za ovaj medij rekao da “gde god se vodila politika reciprociteta u Evropi, to je završavalo ratovima”.

“Politika reciprociteta je politika vlade Albina Kurtija. Očigledno to moraju da shvate i Beograd i Bruxelles. On je to najavljivao i u prvom i sada u drugom mandatu”, rekao je Janjić.

Navodi da je Priština konkretnu mjeru, odgovor na tablice, najavljivala u pripremi za sastanak prošle sedmice u Bruxellesu, kao i u prištinskim medijima.

“Niko nije iznenađen oko datuma i konkretne mere”, kaže Janjić i navodi da je siguran da Beograd neće ući u konflikt i da se zna da bi, ako bi Srbija krenula putem reciprociteta, “u ekonomskom i političkom smislu izgubila Kosovo”.

Naveo je da reciprocitet znači “tuk na utuk” i da to nije politika normalizacije.

“Dijalog je o politici normalizacije i tako je definisano stavovima Generalne skupštine UN-a”, naveo je Janjić.

Spada, kaže, među one koji su Lajčaku od prvog dana mandata pokušavali da objasne da to nije birokratska igra.

“Naprotiv, on ne samo da to ne razume, nego je i omogućio da Borrell dođe i da prisustvuje otvaranju, odnosno spajanju granice na Merdarima, a obojica su prošle godine proglasili da je Priština suspendovala takse. Priština nije suspendovala takse prošle godine. Priština je takse BiH potpuno ukunila, Srbiji privremeno i najavila čitav paket mera reciprociteta i u ekonomiji”, kaže Janjić.

Smatra da ovo nije kraj, nego početak mjera Albina Kurtija za koga kaže da očigledno želi da na ovaj način dobije izbore.

“Srbija je tolerisala i išla u dijalog, da se Aleksandar Vučić nije pojavio na pregovorima bio bi proglašen za krivca. Srbija s pravom nije opominjala Lajčaka, jer je njegov posao da zna šta znači reciprocitet, a s druge strane, ima mogućnost da koristi i sigurno će koristiti ovu privremenu krizu na severu da pritiska više”, rekao je Janjić.

On smatra da time što Lajčak skraćuje program posjete u Beogradu pokazuje da ne razumije problem kojim se bavi, a da time, kao i izostavljanjem susreta sa poslovnim ljudima u Srbiji koji bi mogli da mu kažu šta se dešava sa politikom reciprociteta opet pokazuje nejednak tretman Srbije i Kosova.

“U Srbiji se zadovoljava susretom sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem i Vučićem i time ih dodatno opterećuje, a kad ode na Kosovo napravi 20 sastanaka i pomaže Kurtiju u tome da postoji privid da postoje neke konsultacije. Konsultacije su neophodne. Lajčak bi trebalo da ima potrebu da čuje i mnoge druge u Beogradu i da nešto nauči”, kaže Janjić.

Žao mu je, navodi, što je Lajčak pokazao da, bez obzira na iskustvo, nije dorastao krizama kakva će se otvoriti na Kosovu.

Najnovije

Rustemović o namjerama NSRS: Biti će poremećeno snabdijevanjem lijekovima i medicinskim sredstvima, na cijeloj BiH a pandemija corona virusa traje

Predsjednik Sindikata Agencije za lijekove BiH Ramo Rustemović povodom sutrašnje posebne sjednice Narodne skupštine manjeg bh. entiteta Republika Srpska...