Jedinstveni izum u centru Sarajeva: Huseinova pržionica peče i guli kesten

Preporučujemo

Na poznatom starogradskom Trgu oslobođenja Alija Izetbegović građani mogu kupiti oguljeni pečeni kesten iz unikatne mobilne pržionice kestena, koju je osmislio i napravio Bišćanin Husein Kićanović.

Jesen je teško zamisliti bez mirisa pečenog kestena, a srce Starog Grada miriše na kesten iz jedinstvene mašine koja ga sama peče i guli.

“Ova unikatna kesten pržionica je potpuno moj izum, a radi na principu plina i struje. Struja se koristi za ventilatore, a plin za pečenje kestena u cijevnim pećima, i sve je automatizovano“, kazao nam je Kićanović, koji se dugi niz godina bavi pečenjem kestena, ali i proizvodnjom ostalih proizvoda od kestena.

“Nedavno sam napravio poseban projekat i program za zaštitu kestena, a za to smo dobili značajna sredstva Evropske unije, a uključene su kolege iz Bihaća, Velike Kladuše, Bužima i okoline. Cijeli svoj život sam posvetio kestenu i sve radim isključivo iz ljubavi, a ne neke velike finansijske dobiti“, priča nam svoju zanimljivu priču ovaj Bišćanin.

Husein je rekao i da često posjećuje razne lokacije i sajmove u BiH, a uz nekoliko prijatelja konstantno radi na sakupljanju kestenja.

“Željeli smo da građanima Sarajeva promovišemo kesten kao naš brend i damo im priliku da ga probaju potpuno oguljenog i da ne prljaju ruke”, kazao je za kraj Kićanović, koji će se na ovom mjestu zadržati sljedećih mjesec dana.

Husein Kićanović, koji je zarađuje za život zahvaljujući svom izumu, prije nekog vremena uputio je zahtjev Općini Stari Grad za ustupanje javne površine na kojoj bi predstavio kesten pržionicu. Općina Stari Grad je Kićanoviću dodijelila površinu na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović za korištenje bez naknade, a na licu mjesta smo se uvjerili da je izazvao veliko interesovanje građana.

Najnovije

Svi pričaju o novoj ukrajinskoj protuofanzivi, ali gdje će se desiti

S ruskom iscrpljujućom istočnom ofenzivom koja se navodno bliži kulminaciji, pozornost se ponovno usmjerava na planiranu protuofanzivu Ukrajine, za...