Jednakopravnost ili politički monopol

Preporučujemo

Piše: Ibrahim PROHIĆ 

Prema Dnevnom listu Centralna izborna komisija će narednih dana donijeti odluku o broju delegata u Domu naroda F BiH.  Na stolu su dva prijedloga, a oba bi omogućila HDZ BiH, tj. njenom predsjedniku apsolutnu kontrolu u ovom Domu, ali i generalno u F BiH.

- -

Prema tim prijedlozima nude se skoro nevjerovatna rješenja.

U Domu naroda ne bi bilo Hrvata iz Sarajeva, Tuzle, i Krajine, a iz Posavske županije samo jedan. Time bi Hrvati s tih područja bili isključeni kao politički faktor. Svjedočili bismo diskriminaciji Hrvata nad Hrvatima, onih iz HDZ na štetu onih iz drugih stranaka, odnosno sa područja koja nisu u fantomskom trećem entitetu. Apsurd je da to kreira stranka koja svoju politiku godinama temelji na premisi o jednakopravnosti naroda kao krunskom postulatu. Jednakopravnost na HDZ-ov način. Na dobitku bi bila samo ta stranka.

Apusurdi se tu ne završavaju. U SB Županiji, odnosno SB Kantonu, jer se radi o  mješovitom području, biralo bi se pet izaslanika, pazite, četiri Hrvata i jedan Bošnjak, a u HNŽ, tj. HNK sedam, pet Hrvata, dva Srbina. Šta ćemo sa Bošnjacima. Logikom jedne anegdote  iz ratnih vremena, Bošnjake u Neretvu. Dubinu ovog apsurda potvrđuje činjenica da već dugo HDZ blokira oficijelno priznavanje konstitutivnosti  Srba u tom kantonu. (usput, tamošnje  Srbe potpuno je zaboravio i Čovićev politički blizanac Dodik, na način kako je ovaj prvi zaboravio na Hrvate u RS ).

Ako bi se ovakav prijedlog usvojio, HDZ bi imao skoro zagarantovanih svih sedamnaest izaslanika u Domu naroda. Time i sve poluge vlasti, ispravno zaključuje Dnevni list.

- -

I više od toga. Osim apsolutne kontrole  bili bi postavljeni uslovi za institucionalnu blokadu i diktat na ukupna zbivanja u F BiH, odnosno BiH u cjelini. Bila bi to neka vrsta institucionalnog trećeg entiteta koji ne bi imao formu teritorijalne strukture. Funkcionalna dimenzija ovog projekta bila bi približno ista prijetnja stabilnosti BiH kao i ona teritorijalna.

Dakle, krajnja konsekvenca dugogodišnje borbe, navodno, za jednakopravnost (hrvatskog) naroda u BiH bila bi uspostavljanje političkog monopola jedne stranke i apsolutizacije moći jednog čovjeka.

Teško je povjerovati da će CIK donijeti odluke kakve traži HDZ. Onda se postavlja pitanje šta je svrha maksimalističkih zahtjeva. No, to je posebna tema.

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...