- Advertisement -

Jednakopravnost ili politički monopol

Preporučujemo

Piše: Ibrahim PROHIĆ 

Prema Dnevnom listu Centralna izborna komisija će narednih dana donijeti odluku o broju delegata u Domu naroda F BiH.  Na stolu su dva prijedloga, a oba bi omogućila HDZ BiH, tj. njenom predsjedniku apsolutnu kontrolu u ovom Domu, ali i generalno u F BiH.

Prema tim prijedlozima nude se skoro nevjerovatna rješenja.

U Domu naroda ne bi bilo Hrvata iz Sarajeva, Tuzle, i Krajine, a iz Posavske županije samo jedan. Time bi Hrvati s tih područja bili isključeni kao politički faktor. Svjedočili bismo diskriminaciji Hrvata nad Hrvatima, onih iz HDZ na štetu onih iz drugih stranaka, odnosno sa područja koja nisu u fantomskom trećem entitetu. Apsurd je da to kreira stranka koja svoju politiku godinama temelji na premisi o jednakopravnosti naroda kao krunskom postulatu. Jednakopravnost na HDZ-ov način. Na dobitku bi bila samo ta stranka.

Apusurdi se tu ne završavaju. U SB Županiji, odnosno SB Kantonu, jer se radi o  mješovitom području, biralo bi se pet izaslanika, pazite, četiri Hrvata i jedan Bošnjak, a u HNŽ, tj. HNK sedam, pet Hrvata, dva Srbina. Šta ćemo sa Bošnjacima. Logikom jedne anegdote  iz ratnih vremena, Bošnjake u Neretvu. Dubinu ovog apsurda potvrđuje činjenica da već dugo HDZ blokira oficijelno priznavanje konstitutivnosti  Srba u tom kantonu. (usput, tamošnje  Srbe potpuno je zaboravio i Čovićev politički blizanac Dodik, na način kako je ovaj prvi zaboravio na Hrvate u RS ).

Ako bi se ovakav prijedlog usvojio, HDZ bi imao skoro zagarantovanih svih sedamnaest izaslanika u Domu naroda. Time i sve poluge vlasti, ispravno zaključuje Dnevni list.

I više od toga. Osim apsolutne kontrole  bili bi postavljeni uslovi za institucionalnu blokadu i diktat na ukupna zbivanja u F BiH, odnosno BiH u cjelini. Bila bi to neka vrsta institucionalnog trećeg entiteta koji ne bi imao formu teritorijalne strukture. Funkcionalna dimenzija ovog projekta bila bi približno ista prijetnja stabilnosti BiH kao i ona teritorijalna.

Dakle, krajnja konsekvenca dugogodišnje borbe, navodno, za jednakopravnost (hrvatskog) naroda u BiH bila bi uspostavljanje političkog monopola jedne stranke i apsolutizacije moći jednog čovjeka.

Teško je povjerovati da će CIK donijeti odluke kakve traži HDZ. Onda se postavlja pitanje šta je svrha maksimalističkih zahtjeva. No, to je posebna tema.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Na Žuču održano prvo međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu

Prvo međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu održano je proteklog vikenda na novom sportskom strelištu Žuč, koje se nalazi općini...