- Advertisement -

Jednom od Papinih najbližih savjetnika sudit će se za seksualno napastovanje

Preporučujemo

Trećem čovjeku Vatikana, australijskom kardinalu Georgeu Pellu, sudit će se zbog starih optužbi za seksualno napastovanje koje kategorički odbacuje, odlučio je u utorak sud u Melbourneu pošto je zaključio da postoji dovoljno dokaza za suđenje, objavila je Slobodna Dalmacija.

Prelat, jedan od najbliskijih savjetnika pape Franje, najviši je predstavnik Katoličke crkve gonjen na taj način zbog seksualnog napastovanja.

Tačna priroda navodnih napada nije otkrivena, vlasti spominju tek “brojne tužitelje”.

Kardinal Pell (76) ostao je miran u utorak kad je sud u Melbourneu naredio da mu se sudi prema “višestrukim” tačkama optužnice istodobno odustajući od više od polovice njih.

“Nisam kriv” odgovorio je snažnim glasom i bez oklijevanja Pell kad ga je sud upitao kako će se braniti, ponovivši stajalište kojeg se pridržava otkad je afera izbila.

Čitajući svoju odluku, sutkinja Belinda Wallington izrazila je “uvjerenost” da postoji dovoljno dokaza da se prelatu sudi prema “višestrukim” tačkama optužnice. Proceduralno saslušanje predviđa se u srijedu kako bi se odredio datum suđenja.

Kardinal je pušten na slobodu uz jamčevinu. Zabranjeno mu je napustiti Australiju te je već predao pasoš vlastima, po sudu.

Nekadašnji nadbiskup Sydneyja i Melbournea ostavio se svojih dužnosti u Vatikanu kako bi se u Australiji branio od optužbi za događaje koji su se odvijali prije puno godina.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Asfaltira se dio trase Marša mira

Marš mira, pješački pohod stazama kojim su se Podrinjci u julu 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon dvije...