Jemen: Jedna osoba poginula, a dvije povrijeđene u oružanom napadu

Preporučujemo

Najmanje jedna osoba je poginula, a dvije su povrijeđene u oružanom napadu tokom svečanosti dodijele diploma svršenicima vojne akademije u privremenom glavnom gradu Jemena Adenu, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama iz vojnih izvora, separatistička oružana grupa je prilikom svečanosti dodjele diploma u mjestu Al-Berika, u blizini grada Adena, otvorila vatru na konjicu koja je nosila jemensku zastavu.

- -

Prilikom napada poginuo je jedan vojnik po imenu Muhammed Musenna al-Harisi, a dvojica vonjika su povrijeđeni.

Svečanost dodjele diploma je otkazana, a u regiji je i dalje prisutna napetost.

Navodi se također, kako je pomentua separatistička grupa blokirala prelaz prekao mosta između Al-Mansura i Al-Berike, kako bi spriječila dolazak pojačanja snagama sigurnosti.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat.

Pobunjenički pokret Husi kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu izazvali su krah zdravstvenog sistema što je dovelo do širenja zaraznih bolesti u kojima su hiljade ljudi izgubile život.

Najnovije

SIPA uhapsila jednu osobu po potjernici Interpola

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Sarajevu u saradnji sa Službom za poslove...