Jerlagić: 20 godina na izborima ne pobjeđuju glasovi građana, već oni koji broje glasove

Preporučujemo

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Amer Jerlagić pozvao je vlasti da na narednim općim izborima uspostave elektronsko prebrojavanje glasova ili skeniranje, kako bi rezultati izbora bili vjerodostojni.

“Takav sistem neće iznositi mnogo novaca, a javna je tajna da 20 godina pobjeđuju oni koji broje glasove, a ne kako građani BiH glasaju”, kazao je Jerlagić danas na konferenciji za medije.

Komentirajući spekulacije o indirektnom izboru članova Predsjedništva BiH u vezi Izbornog zakona BiH, Jerlagić je kazao da građani i dalje moraju direktno birati članove, a ne Parlamentarna skupština BiH, jer su nadležni za odbranu i vanjske poslove.

Također je pozvao Vijeće ministara BiH da javno objavi odgovore na Upitnik Evropske komisije, jer se tiču svih građana BiH i trebaju biti transparentni.

Kritikovao je i odnos Strane demokratske akcije prema Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH i strankama iz Republike Srpske, ističući da zbog toga najviše gubi BiH i Bošnjaci.

Jerlagić je najavio da će krajem februara ili početkom marta u Doboju biti održana sjednica Glavnog odbora te stranke gdje će usuglasiti stav u nastupanju na narednim izborima u Republici Srpskoj, piše radiosarajevo.ba.

Jerlagić je također predstavio i nove članove stranke, bivšeg predsjednika Stranke dijaspore BiH Džebraila Bajramovića i penzionisanog generala Esada Palduma koji su, govoreći o razlozima pristupanja istakli da je SBiH unutrašnjim reformama pokazala da će u budućnosti raditi u najboljem interesu države.

Najnovije

Konaković u posjeti Briselu održao nekoliko sastanaka, pa prikrio onaj sa Željanom Zovko

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković u zvaničnoj je posjeti Briselu. Na svom Twitter profilu izvještava bh....