Jerlagić, bivši direktor EPBiH: Ostavili smo 300 miliona maraka na računu, iza nas su bile najbolje godine poslovanja

Preporučujemo

Inžinjer elektrotehnike i energetike i bivši direktor EPBiH, Amer Jerlagić govorio je u emisiji “Polis” o aktuelnoj situaciji u Elektroprivredi BiH (EPBiH), rudnicima, redukciji, ali i poskupljenju električne energije.

Jerlagić je na početku razgovora kazao kako su prijetnje građanima redukcijama struje nesvakidašnje i da građani ne smiju biti taoci tih prijetnji.

Današnje stanje u EPBiH je vrh ledenog brijega.

– Situacija sa ovakvim razvojem je krenula prije deset godina. 2011. godine se desila smjena mene i moje uprave, dovedeni su totalno nekompetentni ljudi, politika ih je dovela i stavila na čelo i EPBiH i pojedinih rudnika. Prije smjene sam tražio, ako je već donesen zakon o formiranju koncerna sa sedam rudnika i ako je EPBiH postala 100% vlasnikom svih sedam zavisnih društava, da EPBiH bude i suštinski vlasnik rudnika. Nažalost, ona je ostala samo formalni vlasnik koji će samo dotirati novac – rekao je.

Jama bez dna

Dalje navodi kako je Vlada sa sebe skinula odgovornost, a politika nastavila da postavlja ljude u Nadzorne odbore i uprave rudnika.

– Ljudi koji su došli poslije nas su na računu dočekali 300 miliona maraka koje smo ostavili, uređenu EPBiH, najbolje poslovne godine su bile iza nas, depoi puni uglja, rudnici su kroz Zakon o saniranju stanja u rudnicima pronašli modalitete kako da se otplaćuju dugovi prema državi i sve je funkcionisalo. Međutim, gospoda koja su došla nakon nas su svaku ideju koja je došla Upravi za razgovor gurali sa stola, nije ih zanimalo, ali su zato odmah krenuli u ulaganje u jamu bez dna. U neuređene rudnike, rudnike koji nisu restruktuirani, kupovala se oprema, jer kad su tenderi znamo kako se za političke mecene novac izdvaja, to se ne može raditi iz restrukturiranja – podsjetio je Jerlagić.

Šta je sa RU “Kreka”

Mašine koje koriste rudari imaju garantni rok, naglašava, te najčešće prestaju sa radom nakon isteka tog roka.

– Ali zato privatne mašine u “Kreki” rade godinama. “Kreka” u gubitku 50 miliona, te privatne kompanije u plusu i gdje je motiv jadnom rudaru? Gdje je danas “Kreka”? Nema lignita sa Dubrava, sa Šikulja, Mramor jama pred gašenjem. Od sedam rudnika, tri do pet mora ići u stečaj. Evo materijala istražnim organima da istraže ko je rudnike doveo u ovu situaciju – poziva Jerlagić.

Sve je veći strah građana od poskupljenja struje, a Jerlagić smatra da je taj scenarij izvjestan.

– Imamo situaciju da su depoi prazni, EPBiH nema dovoljno električne energije, ona je u oktobru kupovala struju na tržištu iz razloga što ne rade termo blokovi i kupovinom skupe struje na tržišu ona mora i krajnjim kupcima biti skuplja. Tu više nema zarade, pokriva se gubitak – rekao je.

Crni scenarij

Pozvao je istražne organe da se uključe, te ukazao kako je prijetnja restrikcijama građanima koji uredno plaćaju svoje obaveze.

– Naplata je preko 90 posto, nema niko pravo da svom kupcu onemogući u 21. vijeku da ima električnu energiju za koju je dao novce. Da ne govorimo o crnim scenarijima da se  usljed restrikcija električne energije u nekom bloku zgrada ne rade liftovi, da se neki bolesni star čovjek liftom ne može spustiti i da se desi smrtni slučaj zbog nemogućnosti da se čovjek sa dvadesetog sprata snese – upozorava Jerlagić.

Najnovije

Cijene nafte pale zbog rasta zaliha u SAD-u

Cijene nafte pale su u srijedu nakon što su podaci pokazali da su zalihe sirove nafte u SAD-u neočekivano...