Jerlagić: Slučaj “Šušnjar” i etnička podjela ambasadora su upozorenje, potrebna nova diplomatija

Preporučujemo

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Amer Jerlagić predstavio je danas “Mjere za profesionalizaciju bh. diplomatije”.

“Naš odgovor na politiku Dragana Čovića gdje izdvaja diplomate sa hrvatskim imenom i prezimenom, ne treba biti da mi okupljamo Bošnjake. Naš odgovor je profesionalizacija bh. diplomatije, formiranje Akademije za diplomatiju pod pokroviteljstvom institucija BiH, te razvijanje karijerne diplomatije u BiH”, kazao je Jerlagić.

- -

“Svaki ambasador i diplomata koji predstavlja BiH mora dobro znati šta o svakom pitanju u našoj zemlji misle sva tri člana Predsjedništva, te na tom tragu mora djelovati ka pronalaženju pomirljivih stavova, istovremeno štiteći integritet Bosne i Hercegovine. Samo školovane, karijerne diplomate, koji će morati ispunjavati kriterije za diplomatiju, a ne biti predmetom političkih odluka – mogu napraviti iskorak”, dodao je Jerlagić.

“Ne smije nam se ponoviti slučaj ‘Šušnjar’ gdje je lice predloženo od BiH odbijeno od Sjedinjenih Američkih Država. Ne smiju nam se ponoviti ni skandali sa ambasadorima širom svijeta – po pitanju predstavljanja domovine. Diplomate moraju paziti šta pričaju, kakve izjave daju, i zato ćemo morati promijeniti odnos – ako hoćemo od naše zemlje napraviti ozbiljnog igrača na svjetskoj areni”, zaključio je Jerlagić.

Najnovije

Modriča: U požaru u zdravstvenoj ustanovi stradala jedna osoba

Jedna osoba poginula je u požaru koji se tokom noći desio u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u Modriči. Kako je...