Joe Biden mijenja izgled aviona ‘Air Force One’, pogledajte kako će izgledati

Preporučujemo

Administracija Joea Bidena minimalno će promijeniti boje predsjedničkog zrakoplova Air Force One kako bi i dalje nalikovao sadašnjoj bijeloj verziji s dvije nijanse plave, koja datira iz vremena predsjednika Johna F. Kennedyja, odbacujući tako ideje prethodnog predsjednika Donalda Trumpa.

Ideja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa bila je da se boje promijene u u crvenu, bijelu i plavu no to je odbačeno jer je studija pokazala da bi se stvaralo previše topline.

“Sadašnja plava boja bit će nešto “dublja”, motori će biti tamnije plave boje, a trbuh neće biti od poliranog metala jer to ne dopušta legura mlažnjaka”, saopćilo je ratno zrakoplovstvo.

Boeing Co 747-8 je dizajniran da bude Bijela kuća u zraku te može letjeti u najgorim mogućim sigurnosnim scenarijima, kao što je nuklearni rat, i modificiran je vojnom elektronikom, naprednim komunikacijama i sistemom samoodbrane.

Prošlog ljeta zrakoplovstvo je objavilo da je Boeing spreman za isporuku sljedeće generacije aviona Air Force One 747 u 2026. i 2027., no u petak je objavljeno da će biti isporučeni 2027. i 2028. godine.

Boeing je nagomilao 1,9 milijardi dolara gubitaka u programu vrijednom 4,3 milijarde dolara koji sada kasni najmanje tri godine. Još 2018. Boeing je dobio ugovor vrijedan 3,9 milijardi dolara za izgradnju dva aviona 747-8 koji će se koristiti kao Air Force One, a koji su trebali biti isporučeni do decembra 2024. Boeing uvelike modificira dva aviona 747 za taj projekt.

Najnovije

Sjednica VSTV-a: Glavni tužilac Kajganić loše rezultate pripisao policiji

Prezentirajući izvještaje o radu, kao i rješavanju predmeta korupcije i organiziranog kriminala članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, glavni...