Joe Biden u prvom intervjuu nakon izbora: Amerika se vratila i spremna je da vodi svijet

19
S obzirom da je Trumpova administracija pokrenula proces prenosa vlasti i na neki način priznala poraz na izborima, Biden je u intervjuu istakao kako se njegov tim trudi da već sada novi američki predsjednik bude upućen u sva dešavanja.

“Administracija već počinje pripremati dnevne izvještaje koje ću dobijati kao predsjednik. Također, dogovaramo sastanak sa COVID timom u Bijeloj kući kako bismo dogovorili uslove oko same distribucije vakcina koja treba biti dostupna svim ljudima”, rekao je Biden u intervjuu za NBC te naglasio kako još uvijek nije razgovarao sa Donaldom Trumpom.

Također, Biden se osvrnuo na glasine da će se njegova administracija ponašati poput Obamine.

“Suočeni smo s potpuno drugačijim svijetom nego što je bio u administraciji Obame. Predsjednik Trump u potpunosti je izmijenio lice države i morat ćemo to promijeniti”, izjavio je Biden.

Na pitanje novinara o tome šta javnost može očekivati u prvih 100 dana mandata, Biden je posebno naglasio dva problema sa kojima se namjerava suočiti.

“Neke odluke koje su donesene u prošlosti kada je u pitanju odnos prema klimatskim promjenama nisu bile dobre i morat ću ih ukinuti. Zbog određenih odluka Donalda Trumpa, klima se znatno pogoršala što se direktno odrazilo i na samo zdravlje građana. Također, morat ćemo se posvetiti imigracionoj reformi koja je u prethodnom periodu bila zapostavljena”, naglasio je Biden.

Na kraju, Biden je ponovio kako će njegov primarni fokus biti na tome da Amerika ponovno postane mjesto gdje će američki narod imati sigurnost.

“Amerika se vratila i spremna je da vodi svijet, a ne da se povlači iz njega”, rekao je Biden.