John Kirby postaje pomoćnik predsjednika Bidena

Preporučujemo

John Kirby, glavni portparol za nacionalnu sigurnost predsjednika Joa Bidena, dobija unapređenje i proširenu ulogu u Bijeloj kući, rekao je američki zvaničnik za Reuters u nedelju.

Kirby, koji je proteklih godina služio kao glavni glasnogovornik u Pentagonu i State

- -

Departmentu, imaće novu titulu – savjetnik za komunikacije za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući i biće unaprijeđen u pomoćnika predsjednika od trenutnog zamjenika pomoćnika.

On će biti zadužen za koordinaciju komunikacija za nacionalnu sigurnost u raznim agencijama, rekao je zvaničnik. Kirby će predsjedavati odvojenim timom iz ureda za štampu Vijeća za nacionalnu sigurnost, koji će nastaviti sa svojim svakodnevnim novinarskim operacijama kao i obično.

Na njenom čelu je glavni portparol Adrienne Watson. Kirby je bio jedno od najvidljivijih lica Bidenove Bijele kuće, često držeći brifinge zajedno sa sekretaricom za štampu Karine Jean-Pierre kako bi izvještavao o pitanjima nacionalne sigurnosti, posebno od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i izraelskog naknadnog napada na Gazi.

Kirby, penzionisani admiral američke mornarice, bio je koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost za strateške komunikacije otkako je prebačen iz Pentagona 2022. godine.

Najnovije

BHRT zaprijetio RTV FBiH: Hoće li 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a

Menadžment BHRT-a danas je poslao opomenu da će 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a, rekao je...