Jong-un: Državu čeka velika borba na život ili smrt

Preporučujemo

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un svoju je desetu godinu na vlasti zaključio govorom u kojem je, za razliku od prošlih godina, spominjao tvornice traktora i školske uniforme umjesto nuklearnog naoružanja i Sjedinjenih Američkih Država, prenose državni mediji u subotu.

Glavni ciljevi Sjeverne Koreje za 2022. bit će pokretanje ekonomskog razvoja i unapređenje života stanovnika, a državu čeka “velika borba na život ili smrt”, rekao je Kim u govoru u petak, na kraju četvrtog plenarnog zasjedanja 8. Središnjeg odbora Radničke partije Koreje (WPK) koje je počelo u ponedjeljak.

- -

Taj se susret poklopio s 10. godišnjicom Kimovog preuzimanja zemlje nakon smrti oca 2011. godine.

Kim bi prošle govore za Novu godinu iskoristio za velike političke najave poput diplomatskog angažmana s Južnom Korejom i Sjedinjenim Američkim Državama.

No, sažeci njegovog govora objavljeni u sjevernokorejskim državnim medijima ove godine ne spominju značajno SAD, osim u referenci na neodređene razgovore o odnosu između dviju Koreja i “vanjska pitanja“.

Govor je naglasio ekonomske probleme s kojima je Kim suočen kod kuće, gdje je samonametnuto zatvaranje granica zbog koronavirusa učinilo Sjevernu Koreju izoliranijom nego ikada. Međunarodne organizacije upozoravaju na moguće nestašice hrane i humanitarnu krizu.

- -

“Glavni zadatak koji čeka našu partiju i narod iduće godine je pružiti sigurnu garanciju za implementaciju petogodišnjeg plana i dovesti do iznimne promjene u razvoju zemlje i standardu života“, rekao je Kim.

Većinu svog obraćanja komunistički čelnik iskoristio je za unutarnja pitanja, poput ambicioznog plana za ruralni razvoj i prehrane stanovnika, školskih uniformi i potrebe borbe protiv “praksi koje nisu socijalističke“.

Državni mediji govore o “razvoju ultramodernih oružanih sistema“ kao najvećeg postignuća u protekloj godini, a Kim je naglasio i kako treba jačati nacionalnu odbranu zbog nestabilne međunarodne situacije.

Kim nije spomenuo američki poziv na razgovore o denuklearizaciji ili južnokorejsku inicijativu o formalnom dovršetku Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953.

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...