Još dva milijardera odrekla se ruskog državljanstva

Preporučujemo

Osnivači američke IT kompanije “Veeam Software” Andrej Baronov i Ratmir Timašev najnoviji su milijarderi koji su se odrekli ruskog državljanstva nakon što je Rusija pokrenula rat u Ukrajini, piše Forbes.

Oba preduzetnika bila su na Forbesovoj listi “200 najbogatijih poslovnih ljudi u Rusiji” od 2017. do 2021. godine, prenosi RSE.

- -

Baronov i Timašev imaju kiparsko državljanstvo, a već dugo ne žive u Rusiji. Baronov je trenutno u Švicarskoj, a Timašev u SAD-u.

Baronov je pokrenuo inicijativu za odricanje od državljanstva u aprilu 2023., a to je i objavio na svojoj LinkedIn stranici, rekavši da je “duboko zabrinut zbog ruske invazije na Ukrajinu”.

“Ne želim da budem građanin države čiji čelnici otimaju djecu, siluju i pljačkaju civile i gotovo svakodnevno neselektivno ispaljuju hiljade projektila ubijajući nedužne ljude”, rekao je Baronov.

Dodao je da je donirao milione dolara “uglednim humanitarnim organizacijama” za pomoć izbjeglicama u Ukrajini, kao i da će nastaviti da to čini.

- -

Ranije je objavljeno da se još sedam biznismena s Forbesove liste odriče ruskog državljanstva, među kojima su Timur Turlov, Jurij Milner, Oleg Tinkov i Ruben Vardanjan.

Najnovije

Dodik pozvao na usvajanje izvještaja o Srebrenici u NSRS-u, a potom i na miting

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik pozvao je da se 18. aprila u Narodnoj skupštini RS-a usvoji izvještaj Međunarodne komisije...