Još jedan hrvatski tajkun i osuđenik pobjegao u BiH: Drago Tadić se “skrasio” u komšiluku Zdravka Mamića

Preporučujemo

Drago Tadić, bivši predsjednik uprave Osijek-Koteksa, koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog pokušaja podmićivanja sudija Vrhovnog suda radi ishođenja povoljnije presude za Branimira Glavaša, nije se 26. septembra 2018. godine javio na izdržavanje zatvorske kazne u Remetinec, već se “skrasio” u BiH.

Štaviše, Tadić je prije tog datuma napustio Hrvatsku i skrasio se u Bosni i Hercegovini, tačnije u mjestu Kongora kod Tomislavgrada, dakle u komšiluku Zdravka Mamića, piše Jutarnji list.

Putem svog advokata Zdravka Dumančića, Tadić je, naime, 2. oktobra uputio žalbu na rješenje sudije izvršenja od 25. septembra 2018. kojim je odbijena njegova molba za odgađanje odlaska na izvršenje kazne, a koju je podnio 20. septembra 2018. U žalbi je Tadić takođe naveo da se nalazi u Bosni i Hercegovini, čiji je u međuvremenu postao državljanin te ima prebivalište u Kongori. Dodatno, Tadić je putem Ministarstva pravosuđa RH zatražio prenos izvršavanja predmetne kazne zatvora u Bosnu i Hercegovinu.

Inače, Županijski sud u Zagrebu Tadiću je nedavno ublažio dvogodišnju zatvorsku kaznu za tri mjeseca uz obrazloženje da su to učinili zbog njegovog narušenog zdravstvenog stanja.

Mogućnost dobijanja dvojnog državljanjstva prije Tadića koristili su brojni osuđenici u Hrvatskoj, a slična situacije je i kada je riječ o osuđenicima u BiH koji imaju i hrvatski pasoš.

Najnovije

FBI uhapsio pripadnicu jedinice Zulfikar, optužena da je tokom rata u BiH mučila Srbe

Državljanka SAD-a iz Bosne i Hercegovine uhapšena je jučer u Morgantownu u Zapadnoj Virginiji pod optužbom da je lagala...