Još jedno “čudo” u Neumu: Nepostojeći PDV broj na računima za parking

Preporučujemo

Osim što je upitna koncesija za naplatu parkinga u Neumu, na parking-kartama kupljenim na uličnim automatima su različiti PDV-brojevi! Naime, na središnjem parkingu na kartama se nalazi PDV broj s 13 brojeva, a na kartama kupljenim na uličnim automatima s PDV-brojem od 11 brojeva. Te ulične karte, s umanjenim poreznim brojem, čine oko 90 posto naplate parkinga i čak ne predstavljaju fiskalni račun.

Podsjećanja radi, kantonalno ministarstvo, koje je odgovorno za dodjelu koncesije, nije nikada izdalo dozvolu za koncesiju, a godinama traju natezanja oko toga naplaćuje li se parking u Neumu legalno.

Ministarstvo pravde BiH još je u julu 2008. godine izdalo odobrenje firmi Bakus d.o.o. iz Neuma za korištenje prekršajnog naloga, a isto je potvrdilo i ministarstvo 2014. godine iako ta firma nije imala koncesiju za naplatu parkinga.

Tako je Ministarstvo građenja i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanskog kantona potvrdilo je ranije za Bljesak.info kako ”nije zaprimilo bilo kakav zahtjev Općine Neum, a koji se odnosi na javna gradska parkirališta i donošenje odluke o pristupanju dodjele koncesije za predmetnu komunalnu djelatnost”.

”Ministarstvo nije dalo Općini Neum suglasnost niti mišljenje u postupku donošenja odluke o dodjeli koncesije”, navodi se iz spomenutog ministarstva. No, iz Općine Neum je ranije za Bljesak.info rečeno kako ”na preporuku javnog pravobraniteljstva, zbog skorašnjeg početka turističke sezone Odluka o davanju koncesije i ugovor s društvom Bakus ostaju na snazi za ovu godinu”. ”Konačna odluka o davanju koncesije za korištenje javnih gradskih parkirališta donijet će se  nakon sagledavanja cjelokupne situacije oko ove djelatnosti koja je od posebnog interesa za Neum kao turističko mjesto”, rečeno je za Bljesak.info iz Općine Neum. Trenutno se na sudu u Čapljini vodi preko 100 prekršajnih postupaka protiv građana zbog neplaćanja parkinga. Budući da sudski procesi predugo traju, očekuje se da će se tražiti obnova postupaka, jer je riječ o lažiranim dokumentima na osnovu kojih se protiv građana vode sudski postupci. Tako je Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a primio pritužbe u vezi s postupanjem Općinskog suda u Čapljini zbog prijava građana o nezakonitom naplaćivanju parkinga u Neumu, a što je utvrđeno i revizijom.

Najnovije

Zelenski pozvao NATO da preventivno napadne Rusiju

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da bi NATO trebao onemogućiti Rusiji upotrebu nuklearnog oružja tako što će izvesti "preventivni...