Još nije određen datum glasanja za rezoluciju u Srebrenici

Preporučujemo

Datum o sjednici Generalne skupštine UN-a na kojoj bi se države članice trebale izjasniti o rezoluciji o genocidu u Srebrenici još nema. Sutra će održati zasjedanje posvećeno situaciji u Bosni i Hercegovini, što je redovno šestomjesečno zasjedanje, gdje će Christian Schmidt podnijeti izvještaj.

Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz SAD, na nalogu X potvrdio je da je održan sastanak u UN-u da nije određen datum glasananja za rezoluciju o Srebrenici, “iako se to očekivalo”.

- -

– Možda bude 16., možda drugi dan. Čeka se da se zvanično kao dodatak nacrta uvede crnogorski prvi amandman o pojedinačnoj krivici. Drugi amandman otpada. Sutra novi sastanak – naveo je Puljić.

Prvi amandman Crne Gore glasi: “… ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini…”

Drugi amandman glasi: “… potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama….”

Najnovije

CIK poništio još jedan tender vrijedan 200.000 KM: Ko će prevoziti materijal za glasanje

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je poništila tender za nabavku usluga transporta izbornog materijala za potrebe...