Jozić: Primjenom kućnog zatvora s elektronskim nadzorom značajno se smanjio broj čekanja osuđenih osoba

preporučujemo

Ministar pravde FBiH Mato Jozić predstavio je rezultate prošlogodišnjueg rada i najavio što će se to raditi u ovoj godini.

Jozić je rekao kako su se provođenjem elektronskog nadzora za osobe koje izdržavaju kaznu kućnog zatvora putem elektronskih narukvica ostvarile značajne uštede od oko 40 posto u odnosu na sredstva koja su se izdvajala za osobe koje izdržavaju kaznu zatvora.

Primjenom kućnog zatvora s elektronskim nadzorom značajno se smanjio broj čekanja osuđenih osoba koje trebaju stupiti na izdržavanje kazne.

U 2017. godini kaznu zatvora u kućnom zatvoru s elektronskim nadzorom izdržavalo je 448 osuđena osoba, a trenutno je izdržava 190 osuđenih osoba.

“Uočena je preopterećenost pojedinih zavoda, posebno u pritvorskoj jedinici KPZ PT Sarajevo, pa su se, u suradnji s nadležnim sudovima, pritvorene osobe upućivale u pritvorske jedinice drugih zavoda”, rekao je Jozić.

Trenutni kapacitet kazneno-popravnih zavoda u FBiH je 1.998 osoba, od čega za 1.633 osuđene i 365 za pritvorene osobe.

Najnovije

Vučić: Crna Gora bi da rezolucijom stavi žig na svakog pripadnika našeg naroda

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće dozvoliti da se donošenjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici u crnogorskom...