Junckerove poruke iz Strasbourga: Srbija i Crna Gora u EU 2025., šanse za BiH i Kosovo nikakve

Preporučujemo

Predsjednik Evropske komisije Jean- Claude Juncker danas je  upozorio balkanske zemlje da se ne nadaju pozivu za pridruživanje sve dok ne riješe granične sporove sa svojim susjedima, piše Washington Post.

Evropska budućnost bila je snažan podsticaj reformama u zemljama Zapadnog Bakana, koji je 1990. godine uništen ratom, ali tenzije još uvijek traju.

- -

Srbija i Crna Gora, koja je članica NATO-a, spremne su da se pridruže ako bi blok od 28 država ponovo otvorio svoja vrata novim članovima. Hrvatska je bila posljednja zemlja koja se pridružila prije skoro pet godina.

-Za zemlje Zapadnog Balkana bez riješenih graničnih sporova ne može biti daljeg pristupa, rekao je Juncker danas u Strasbourgu.

Upozorenje Junckera došlo je nakon govora premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u Evropskom parlamentu.

Hrvatska i Slovenija – obje članice EU – zapele su u graničnom sporu nakon raspada bivše Jugoslavije devedesetih. Oni se ne slažu oko međunarodne presude kojom se Sloveniji omogućava nesmetan pristup Jadranskom moru.

- -

Juncker je predložio da se Srbija i Crna Gora, ukoliko ispune sve uslove, pridruže EU 2025. godine.

-To je indikativan datum; ohrabrenje, kako bi zainteresovane strane radile kako bi slijedile taj put, rekao je on.

Makedonija je ispunila brojne uslove za članstvo, ali njena kandidatura zaustavljena je zbog spora sa Grčkom zbog imena malene balkanske republike. Albanija se također nada da postane član evropskog bogatog kluba. Šanse da se Kosovo ili Bosna i Hercegovina pridruže uskoro, izgledaju daleko.

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...