Juventusu prijeti žestoka kazna, moguće oduzimanje bodova

Preporučujemo

Juventus se našao u pravnim problemima zbog financijskih malverzacija.

Prije nešto više od mjesec dana šokantna vijest je stigla iz Italije. Vrh Juventusa dao je ostavku, radi se o predsjedniku Andrei Agnelliju i njegovim najbližim suradnicima Pavelu Nedvedu i Mauriziju Arrivabeneu.

Naravno, nije se radilo o slučajnosti, već su čelnici Juventusa optuženi za falsificiranje, odnosno lažiranje budžeta kako bi prividno klub bolje financijski stajao. Lažirali su zarade, napumpavali vrijednost igrača i lažno prikazivali plaće igrača, osobito tokom pandemije.

Danas je u Rimu održano suđenje Juventusu, tužitelj ispred tamošnjeg Saveza, Giuseppe Chiné zatražio je novčanu kaznu za torinski klub, kao i kaznu u vidu oduzimanja devet bodova u prvenstvu.

Chiné nije stao samo na novčanoj kazni i bodovima, već je zatražio suspenzije čelnih ljudi Bianconera.

Nekadašnjem prvom čovjeku kluba Andrei Agnelliju predložena je kazna od 16 mjeseci suspenzija, Nedvedu i Arrivabeneu po 12 mjeseci, a Federicu Cherubiniju gotovo 11 mjeseci suspenzije.

Nakon godina dominacije, izgleda da je došao neslavan kraj Juvnetusove vladavine talijanskim nogometom, kao što je bilo i 2006. godine. Juventus bi s ovom kaznom pao na sedmo mjesto Serie A s 28 bodova.

Dodajmo da su u istragu uključeni i drugi klubovi Serie A, kao i nižih liga, ali trenutno je fokus na torinskom klubu.

Najnovije

Izrael tražio od Pape i Crvenog križa da pomogne u oslobađanju četvero zarobljenih građana

Izrael je u srijedu apelovao na papu Franju, lidera Međunarodnog odbora Crvenog krsta i glavnog sekretara Ujedinjenih nacija da...