Kabul: Otvoren prvi restoran za žene

Preporučujemo

Ženama i djevojčicama u Afganistanu uskraćena su mnoga prava, uključujući obrazovanje, dok je privreda zemlje teško pogođeno, jer je međunarodna finansijska pomoć smanjena nakon što su talibani došli na vlast 15. augusta 2021. godine

Nakon dolaska na vlast talibanske administracije, žene su se suočile s ekonomskim, obrazovnim i radnim ograničenjima u Afganistanu.

Prvi ženski restoran Samire Mohamadi otvoren je u Kabulu, glavnom gradu Afganistana, u njemu rade žene i uslužuju se isključivo ženske osobe. To je jedno od rijetkih sigurnih mjesta za njih.

Talibani su ograničili osnovne slobode žena od kako su došli na vlast 2021. godine, a također su 24. decembra uveli i zabranu da nevladine organizacije zapošljavaju žene u Afganistanu.

Ministarstvo visokog obrazovanja talibanske prelazne vlade objavilo je 20. decembra da je do daljnjeg obustavljeno školovanje studentica.

Ženama i djevojčicama u Afganistanu uskraćena su mnoga prava, uključujući obrazovanje, dok je privreda zemlje teško pogođeno, jer je međunarodna finansijska pomoć smanjena nakon što su talibani došli na vlast 15. augusta 2021. godine.

U tom su procesu hiljade žena ostale bez posla u državnim institucijama i privatnom sektoru.

Najnovije

Sjednica VSTV-a: Glavni tužilac Kajganić loše rezultate pripisao policiji

Prezentirajući izvještaje o radu, kao i rješavanju predmeta korupcije i organiziranog kriminala članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, glavni...