Kada bi Marin Vukoja bio sudija Ustavnog suda, 9 januar bi bio državni praznik

Preporučujemo

Više od godinu dana traje pokušaj HDZ-a da u Ustavni sud BiH imenuje Marina Vukoju, trenutnog sekretara Predstavničkog doma Parlamenta BiH. U tom nastojanju HDZ ima otvorenu podršku lidera dvije od tri stranke trojke, Konakovića i Nikšića koji su u više navrata otvoreno najavili podršku kandidaturi Vukoje pravdajući to floskulom “da je SDA radila isto”, a na vlast su došli tvreći da će raditi drugačije.

Kako bi u praksi izgledalo kada bi Vukoja bio izabran u Ustavni sud i kako bi Ustavni sud radio najbolje pokazuje činjenica iz ove godine kada su službenici sekretarijata Parlamentarne skupštine kojima je Vukoja trenutno rukovodilac 9. januar praznovali kao državni praznik uprkos presudi Ustavnog suda da se radi o neustavnom prazniku.

- -

Podsjećamo, u odgovoru koji se odnosio na to koliko uposlenika PSBiH nije došlo na posao 9. januara, na dan obilježavanja neustavnog dana RS i na koji način su ti uposlenici u najvišem zakonodavnom tijelu države BiH pravdali odsustvo, odgovoreno je da je 9. januar je u šiht listi evidentiran kao državni praznik. Ovakav odgovor potpisali su članovi Kolegija Sekretarijata PSBiH i to Mirza Imamović, Marin Vukoja imenovan na prijedlog HDZ-a (trenutno kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH) i Gordana Živković.

“Obavještavamo vas da je 39 uposlenika nije radilo sa adresom u entitetu Republika Srpska, na dan 9. 1. 2024. godine. Također Vas obavještavamo da je 9. 1. 2024. godine je evidentiran kao neradni dan za zaposlene u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srpske. U skladu s tim zaposlenim sa prebivalištem iz Republike Srpske 9. 1. 2024. je evidentiran u šiht listi kao državni praznik”, stoji u odgovoru iz Parlamentarne skupštine BiH.

Evidentno je da insistiranje na imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud vodi ka priznavanju 9. januara kao državnog praznika.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...