Kajsije dobre za prevenciju kancerogenih oboljenja

Preporučujemo

Malo ko može odoljeti izvrsnom okusu kajsije i baršunastoj teksturi zlatnih plodova.

Osim u sirovom obliku, plodovi kajsije se često konzumiraju kuhane ili sušene.

- -

Sjemenke kajsije koriste se za ekstrakciju ulja, čije su ljekovite blagodati dobro poznate još od davnina kada je bilo cijenjeno kao zlato.

Kajsije obiluju i karotenoidima koje imaju izuzetna antioksidacijska svojstva.

Jedan od najznačajnijih je likopen koji se posebno izdvaja po sposobnostima zaštite organizma od štetnog sunčevog zračenja te prevencije kancerogenih oboljenja.

I suhe kajsije sadrže korisne sastojke.

- -

Između ostalog bogate su prehrambenim vlaknima, posebno topivim vlaknima koja igraju važnu ulogu u smanjenju LDL kolesterola i ukupnog kolesterola.

Antioksidansi i druge tvari iz plodova marelice imaju snažne učinke u prevenciji raka.

U tu svrhu posebno se preporučuje kombinacija suhe kajsije (200 g) suhe šljive (100 g) i oraha (100 g).

Sameljite voće u mašini za mljevenje, dodajte dvije supene kašike meda i dobro promiješajte.

Smjesu stavite u staklenku s čvrstim zatvaračem i spremite u frižider.

Konzumirajte dva puta dnevno (ujutro i navečer) po jednu čajnu kašiku.

Najnovije

Bivši igrači Sarajeva i Želje posjetili mezar Dženana Uščuplića

Veterani FK Sarajevo i FK Željezničar od 16 sati na Koševu će igrati utakmicu u znak sjećanja na Dženana...