Kakanjci ponosni na svoju Lejnu: Novac za matursku haljinu darovala djeci oboljeloj od raka, na maturu u farmericama

Preporučujemo

Lejan Kozlić je maturantica Osnovne škole “Hamdija Kreševljaković” u Kaknju koja je uradila nesvakidašnji potez i oduševila sve prisutne. Naime, ona je zamolila svoje roditelje da novac namijenjen za svečanu garderobu za matursku veče donira djeci koja se liječe od raka.

Na maturi je izgledala jednako lijepo kao svoje vršakinje, u farmericama i majici i ispunjenog srca. Roditelji su je podržali te su bili sretni i ponosni jer su vidjeli plod dugogodišnjeg odgoja.

Ipak, nekima se ovaj potez nije dopao.

“Vidjevši je tako skromno obučenu, majka dječaka, koji je trebao proći kroz grad zajedno s njom kao njen pratilac, zabranila je svom djetetu da obnaša ulogu njenog pratioca ismijavajući je i nazivajuci “prosjački obučenom koja je došla na maturu bez haljine”. Kada sam to čuo, pitao sam se šta je sa onom djecom koja nisu u stanju da priušte skupocjenu garderobu za tu noć?! Pitao sam se, ko smo mi da ocjenjujemo nečiji stajling, i čemu mi učimo svoju djecu?”, napisao je na svom Facebook profilu otac ove skromne djevojke Eniz Kozlić.

Da nema ovakvih, humanih ljudi, mnogobrojna djeca danas ne bi imala šansu za život. Molite Boga da ne budete s druge strane priče. Ponosni roditelji!”, zaključio je ovaj ponosni otac i dobio samo pohvale za ovakav potez svoje kćerke.

Zamislite da morate biti sa druge strane priče i boraviti u Roditeljskoj kući u Sarajevu. Zamislite da morate svom djetetu objasniti zašto mu opada kosa iako je tek nedavno narasla. Kako biste mu objasnili zašto mora tako često boraviti u bolnici i primati terapiju, dok se njegovi vršnjaci bezbrižno igraju u susjednom parku i pate zbog prvih simpatija? Zamislite da svako veče strepite da li će se sutra njegov mali organizam odbraniti od mogućih nuspojava i da li će se izboriti za njegov nevini život?

Ne sudite drugima, da vam ne bi bilo suđeno. Budite zahvalni jer su vam djeca zdrava. Ali, jako bitno – odgojite ih tako da znaju cijeniti svaki minut bez bolesti, svaki sekund jer ne primaju injekcije i da cijene svaki sat vremena koji imaju da žive bezbrižno. Neki nemaju ovu privilegiju, a sutra to može biti svako od nas. Ili još gore, može biti neko nama jako drag, čije vrijeme nije ni došlo, a već prolazi.

Materijalne stvari će brzo proći, ali ostaje naš obraz, kultura i odgoj. Ostaju naša djela i misao jesmo li pružili ruku svima kojima smo mogli? Hoćemo li mirno noću spavati kada nas sustignu godine i kada se budemo pokrivali samo sa borama?

Budimo bolji ljudi, bolji i od samog sebe od jučer, a odgajajmo još bolje generacije – nematerijalne i zahvalne. I imajte na umu jedno – dijete koje odgojite danas će se brinuti za vas sutra, kada budete stari i nemoćni. Tada vam maturska haljina i frizura neće moći pomoći, samo dobar karakter koji se gradi dok je mlad. Onaj kojem ste zabranili da drži za ruku svoju pratilju jer je novac donirala djeci koja boluju od najokrutnije bolesti.

(Ines Sandžaktarević)

 

Najnovije

Svi pričaju o novoj ukrajinskoj protuofanzivi, ali gdje će se desiti

S ruskom iscrpljujućom istočnom ofenzivom koja se navodno bliži kulminaciji, pozornost se ponovno usmjerava na planiranu protuofanzivu Ukrajine, za...