Kako će Dodik u NSRS objasniti da je ured Ambasade Rusije u Banjoj Luci štetan po RS

preporučujemo

Na sastanku u Istočnom Sarajevu, u decembru 2020. godine, Milorad Dodik obećao je šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu da će Republika Srpska dati svoj doprinos da dođe do otvaranja predstavništva Ambasade Rusije u Banjoj Luci. Na sjednici Predsjedništva BiH održanoj 18. oktobra, Dodik je pogazio obećanje dato Lavrovu, i glasao protiv.

Koliko daleko ide shizofrena politika predsjednika SNSD-a u blokadi državnih institucija, možda najbolje ilustrira upravo ovaj primjer, jer će Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), zakazanoj za sutra, morati obrazložiti zašto je otvaranje ureda Ruske ambasade u Banjoj Luci “veoma štetno po vitalne interese Republike Srpske”.

Naime, Dodik je glasao protiv deset odluka donesenih na sjednici Predsjedništva BiH održanoj 18. oktobra, a potom ih je sve proglasio “veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske”. S druge strane, druga dva člana Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović glasali su “za”.

Rusko predstavništvo nije jedini apsurd. Jedna od tačaka za sutrašnju sjednicu NSRS je i proglašenje Dodikovog zaključka o otvaranju Ambasade Republike Azerbejdžan u Sarajevu, koje je također “štetno po vitalne interese RS-a”. Zastupnički dom BiH je 2013., a Dom naroda 2014. godine, usvojio rezoluciju kojom daje podršku suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Azerbejdžana koji polaže pravo na Nagorno-Karabah. Tada Dodiku i njegovim zastupnicima Azerbejdžan nije bio sporan, sada jeste.

Dodik je Lavrovu na pomenutom sastanku u Istočnom Sarajevu poklonio 300 godina staru pozlaćenu ikonu, koju je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, nakon ukrajinske diplomatske note, vratilo. Bit će veoma zanimljivo vidjeti šta će Dodik sutra servirati svojim zastupnicima, koalicionim partnerima i opoziciji RS-a, po pitanju ruskog diplomatskog ureda u Banjoj Luci. Možda nadmaši ono što je u Istočnom Sarajevu, u decembru, servirao Lavrovu.

Pročitajte:  Borrell: Podržavamo jedinstvenu i suverenu BiH, spriječit ćemo svaki pokušaj podjela

 

Najnovije

Civilna zaštita KS izdala preporuke zbog najavljenih kišnih padavina

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo izdao je preporuke pravnim i fizičkim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite...