Kako će Vučić reagovati? Rama poručio: Snaga Vojske Srbije na granici s Kosovom je ravna nuli

Preporučujemo

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da je snaga Vojske Srbije na granici s Kosovom “ravna nuli“ i da ne može učiniti ništa po pitanju razvoja situacije na Kosovu, javlja Anadolija.

Rama je komentirao tenzije na sjeveru Kosova u obraćanju novinarima na Forumu o globalnoj sigurnosti u Bratislavi (GLOBSEC).

Kazao je da je raspoređivanje Vojske Srbije na granicu s Kosovom nalik raspoređivanju meksičke vojske na granici s Sjedinjenim Američkim Državama.

“Ovo je kao da se meksička vojska pojavljuje na američkoj granici. Šta može učiniti? Oprostite, volim Meksiko, ali šta može učiniti? Ništa, apsolutno ništa.

Radi se samo o unutarnjoj politici. Ono što se događa na sjeveru Kosova uveliko je povezano s unutarnjom politikom“, rekao je Rama.

Uporedo s tim, visoki komesar Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell sastao se s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

“Trenutno stanje je opasno i neodrživo. Trebamo hitnu deeskalaciju i rješenje kroz dijalog“, rekao je Borrell nakon sastanka.

Najnovije

Lana Pudar prošla u polufinale Evropskog prvenstva na 100 metara delfin

Sjajna Lana Pudar je prošla u polufinale Evropskog prvenstva u malim bazenima u utrci na 100 metara delfin.Lana je...