Kako da ispunite novogodišnju odluku i češće jedete kući?

Preporučujemo

Vjerovatno ste i sami razmišljali o novogodišnjim odlukama. Ukoliko je jedna od njih zdraviji način života, bez obzira da li želite smršati, unaprijediti svoje zdravlje ili imati više energije, u nastavku vam nudimo pet dobrih odluka koje će vam pomoći u tome, prema savjetima CNN-a.

Dakle, pet stavki koje morate ispuniti su – pametno hranjenje, kuhanje kod kuće, barem dan sedmično bez mesa, više voća i povrća te više vode.

- -

“Kada kuhate kod kuće, imate potpunu kontrolu onoga što jedete, pa i ako imate posebne potrebe, možete se uvjeriti da su ispunjene. A i čak ukoliko ih nemate, možete biti uvjereni da koristite najbolje moguće sastojke”, rekao je nutricionist Jackie Newgent, koji je ujedno i autor knjige o prirodnom i dijabetičkom kuhanju.

Kuhanje kod kuće vam omogućava da koristite svježe sastojke, proizvode koji su sezonski i hranu koja nije vještački proizvedena.

“Također vam omogućava da koristite i neke dodatne sastojke, poput natrijuma, koje vaše tijelo zaista treba”, dodaje Newgent.

Da biste počeli, kreirajte plan kuhanja, koji uključuje neophodne recepte, sastojke i opremu, kao i vrijeme koje će vam biti potrebno za kuhanje.

- -

“Ukoliko uopšte ne kuhate, počnite sa jednim obrokom sedmično”, savjetuje Newgent i dodaje da bi prvi put to moglo biti jednom sedmično kuhanje, dok bi već naredni mjesec mogli preći i na dva obroka sedmično. Bitno je planirati realno.

Kada birate recepte, uzmite one u kojima uživate i za koje ćete imati vremena napraviti ih.

“Ponekad, recepti mogu biti previše zahtjevni i sa dugom listom sastojaka, te sa tehnikama kuhanja koje su vam nepoznate. Ali, i jednostavan recept može biti jednako ukusan i impresivan kao i onaj komplikovani”, rekao je Newgent.

Za početak, možete pokušati sa osnovnim omletom, grilovanim sendvičem i špagetama.

Na kalendaru označite dane kada ćete kuhati i dan kada ćete kupovati hranu te pokušajte biti fleksibilni.

“Dopustite i mala odstupanja u kuharkoj rezoluciji jer postoje životni faktori koji će i utjecati na to, poput proslava i pazničnih jela. Broj jela koje planirate kuhati može varirati, ali svako malo proveravajte da li radite bolje nego prošle godine”, zaključuje Newgent.

(Ines Sandžaktarević)

 

Najnovije

Efendić odgovorio na prozivke na Facebooku, pa kritikovao Vladu KS: Ta ekipa nije ni za šta osim parade

Novinarka Rubina Čengić jutros je na društvenoj mreži Facebook problematizirala probleme s kojima se susreću stanovnici Dobrinje 3 kada...