Kako je Hrvatska sama sebi dodijelila koncesiju za korištenje vode iz Buškog jezera kod Livna

preporučujemo

Hrvatska Republikanska stranka (HRS) Bosne i Hercegovine objavila je dokumente koji ukazuju i ostavljaju otvorenu sumnju da je suštinski Hrvatska sama sebi dodijelila koncesiju za korištenje vode iz Buškog jezera kod Livna za potrebe proizvodnje struje.
 
Dokumenti pokazuju doslovnu uzurpaciju prirodnog dobra Bosne i Hercegovine i to na period od 33 godine, što ističe 2031. s obzirom da je Hrvatski sabor odluku izglasao 1998. Niko iz BiH se nije pobunio, a lokalne vlasti u Livnu su na sve pristale.

Nakon niza vijećničkih pitanja i inicijativa koje je Hrvatska Republikanska stranka uputila u vijećničku proceduru u Livnu, o pitanju površina koje Hrvatska elektroprivreda koristi za proizvodnju električne energije, iz ove stranke su rekli da sve “miriše” na korupciju.

Podsjećamo, Odluku o davanju u koncesiju HEP-u (Hrvatska elektroprivreda) voda Duvanjskog i Livanjskog i polja, na osnovu koje HEP koristi Buško jezero donio je Sabor Republike Hrvatske dana 22. maja 1998. godine.

Koncesija je izdata za period od 33 godine od datuma stupanja na snagu ove Odluke, a nedugo nakon tog datuma HEP tuži grad Livno tražeći “isključivo pravo vlasništva nad parcelama“ polja koje je potopljeno.

Sudskom presudom od 15. septembra 1999. godine, Sud u Livnu presuđuje u njihovu korist, na štetu Livna te HEP postaje korisnikom/vlasnikom velikih površina u Livanjskom polju.

Kako kažu iz HRS-a, ono što je najzanimljivije jeste kako se Općina Livno tada nije uopće branila na sudu i ne samo da nisu uputili niti jedan prigovor, nego su potvrdili sve HEP-ove navode iz tužbenog zahtjeva.

“HEP godinama uzurpira preko 3.000 hektara Livna, ne plaćajući ni u najmanjem dijelu iznos naknada koji bi trebao, na osnovu koncesije koju je dalo zakonodavno tijelo druge države i tužbe koja, malo je rečeno, miriše na korupciju, budući da zastupnici Livna nisu imali nikakav prigovor na istu”, kažu iz HRS-a.

Iz HRS-a tvrde da ova presuda “miriše” na korupciju, jer, kako im je rekao pomoćnik gradonačelnika na prošloj sjednici Gradskog vijeća, komasacija u tom dijelu Livanjskog polja nikad nije službeno provedena.

“Kako je onda moguće da se niko ne osporava i žali se na činjenicu da sudac dodjeljuje HEP-u 366 parcela naziva ‘livada Jagme’, svaka površine 8.000 kvadratnim metara? Ako se prisjetimo ko je tada vodio kantonalno pravosuđe, nakon toga i federalno, predsjedavao Federacijom i Parlamentarnom skupštinom, vrlo lako se može doći do odgovora da je svemu kumovalo stranačko ‘sestrinstvo’“. Očigledno je kako su lokalne, kantonalne i Federalne strukture uključene u cijeli proces još od 1999. godine”, ističu iz HRS-a.

Dodaju da godinama nastoje problem nepravednog odnosa HEP-a prema Livnu i Tomislavgradu dići na višu institucionalnu razinu, jer se, prema njihovim riječima, radi o najgoroj vrsti diskriminacije i gospodarske zloupotrebe ovog kraja.

“S ovim dokumentima dobili smo odgovor zašto u svemu ne samo nismo imali podršku vladajućih razina vlasti, nego se dodatno pogodovalo HEP-u i političkim strukturama Hrvatske. Na sljedećoj sjednici G.V. Livna HRS će ovo prezentirati vijećnicima i pokušati djelovati u smjeru uvođenja posebne komunalne naknade, po uzoru na neke druge općine u BiH. Dok ne dođemo u poziciju rješavanja diskriminacije Livna i Tomislavgrada na županijskoj i federalnoj razini, kada je Buško blato u pitanju, nastavit ćemo djelovanjem kroz gradsko vijeće, malo po malo, vratiti Livnu i Tomislavgradu ono što im po svakom pravu pripada”, zaključuju iz HRS-a.

Najnovije

BiH protiv Rusije lovi evropsko zlato, osiguran prijenos

Reprezentacija Bosne i Hercegovine danas igra finale Evropskog prvenstva koje se održava u Turskoj. Zlatni ljiljani odmjerit će snage sa...