KADA RADITE ZA NAJBOGATIJEG ČOVJEKA NA SVIJETU Nosite flaše u koje vršite nuždu, zbog bolovanja vas kažnjavaju…

Preporučujemo

Jeff Bezos lani je smijenio Billa Gatesa na mjestu najbogatijeg čovjeka na svijetu, a bogatstvo mu se procjenjuje na 120 milijardi dolara. Osnivač Amazona ima mnogo razloga da bude zadovoljan, no što je s onima koji rade za njega? Mnoge od njih teško da bi itko nazvao srećkovićima.Novinar James Bloodworth, koji se zaposlio u Amazonovom skladištu u Staffordshireu kako bi istraživao za svoju knjigu o loše plaćenim poslovima u Velikoj Britaniji, otkrio je da neki radnici na posao nose boce u koje obavljaju malu nuždu kako ih šefovi ne bi kaznili zbog ‘zabušavanja’, a kazne dobivaju i zbog bolovanja, bez obzira na uzrok.

Tri četvrtine radnika boje se ići u toalet

U skladištu je, prije svega, premalo toaleta. „Radio sam na najvišem katu i od najbližeg toaleta sam se trebao spustiti četiri etaže po pokretnim stepenicama. Ljudi su mokrili u boce jer su se bojali da će ih kazniti zbog ‘praznog hoda’ i da će izgubiti posao jer su otišli u toalet“, rekao je Bloodworth za The Sun.

Poznato je da Amazon prati koliko brzo njihovi radnici u skladištima pakiraju stvari za dostavu te ima stroga pravila oko normi i duljine pauza.

„Ciljevi su svake godine sve viši. Kad sam počeo raditi norma je bila 80 proizvoda na sat, a sada u sat vremena morate zapakirati 120 proizvoda. To je pravo ropstvo. Ponašaju se kao mafija, slizani su s odjelom za ljudske resurse i nema istraga o bilo čemu“, rekao je radnik prilikom neovisnog istraživanja portala Organise o uvjetima rada u Amazonu koje je objavljeno u ponedjeljak.

Istraživanje je pokazalo kako se čak tri četvrtine radnika u Amazonovim skladištima boje ići na toalet tijekom radnog vremena, što zaista ne čudi ako moraju zapakirati dva proizvoda u minuti. Pet minuta koje potroše na odlazak u toalet pretvara se u gubitak koji je praktički nemoguće nadoknaditi.

„Tijekom radnog vremena uopće ne pijem vodu kako ne bih morao na toalet“, otkriva radnik „tajnu uspjeha“ u Amazonovim skladištima.

Opomene zbog bolovanja

Amazonova zaposlenica ispričala je kako su u toj tvrtki i bolovanja veliki problem, te da je dobila opomenu kad joj je pozlilo dok je bila trudna,javlja Business Insider.

Druga zaposlenica opisala je jedno svoje iskustvo s bolovanjem u Amazonu.

„Tog dana došla sam na posao iako sam se osjećala užasno. Nakon dva sata jednostavno više nisam mogla i rekla sam svom nadređenom da sam bolesna. Imala sam gadnu želučanu virozu praćenu proljevom i povraćanjem i liječnik mi je napisao bolovanje, no svejedno sam dobila opomenu na poslu“, rekla je.

Iz Amazona su poručili kako se oni trude osigurati „sigurno i pozitivno radno okuženje“ za tisuće svojih zaposlenika, a da informacije koje su iznesene u Organiseovom istraživanju ne smatraju vjernim prikazom uvjeta u tvrtki jer nisu dobili dokaz da ispitanici zaista rade u Amazonu.

Najnovije

Netanyahu: Ovo je početak kraja Hamasa

Izraelski premijer kaže da su se proteklih dana desetine boraca Hamasa predali izraelskim snagama. - Oni polažu oružje i predaju...