Kako je zbog aplikacije za dopisivanje pala jaka kriminalna grupa u BiH

preporučujemo

Osumnjičeni u akciji “Transporter”, koja je u utorak, 16. novembra provedena na području BiH, uhapšeni su jer su, između ostalog, za komunikaciju koristili aplikaciju Anom, koju je osmislio FBI i zahvaljujući kojoj je uhapsio brojne kriminalce diljem svijeta, piše Slobodna Bosna.

Izvor portala Srpskainfo, uključen u istragu, pojasnio je kako su osumnjičeni, osim aplikacije Anom, koristili i aplikaciju Sky, koja je omiljena kod brojnih kriminalaca iz regije, piše Večernji list BiH.

U akciji “Transporter” uhapšeni su Bojan Cvijetić, nekadašnji savjetnik Dragana Mektića u Ministarstvu sigurnosti BiH, zatim Aleksandar Nikolić, Saša Rađević, suspendirani inspektor MUP-a RS-a Mladen Milovanović, Ivan Jurić, Tijana Stojanović, Dragan Kresojević, Siniša Bačić i Igor Knežević, a akcijom su obuhvaćeni i Petar Dukić i Radislav Tešić, koji su izbjegli hapšenje, piše Večernji list BiH.

Akcija “Transporter”

Akciju su realizirali i izveli pripadnici Uprave za organizirani i teški kriminal. U utorak su zaplijenili 303 kilograma marihuane, vrijednosti oko 1,2 miliona maraka. Droga je pronađena u kombiju koji je povezan s Petrom Dukićem. Policijski izvor otkriva kako je kriminalna skupina razbijena te su prikupljeni brojni inkriminirajući dokazi protiv njih. “Upravo dešifriranjem aplikacije Sky i Anom policija je prikupila dovoljno dokaza o načinu rada, ali i o tome ko je i kakvu ulogu imao u ovoj kriminalnoj skupini”, pojašnjava Srpskainfo.

Za sada je utvrđeno kako je na čelu skupine bio Bojan Cvijetić, a ispod njega u strukturi su bili Dukić, Rađević i Nikolić, dok su ostali uglavnom imali ulogu kurira. “Nabavljali su skupocjena vozila, koja su dalje slali za Crnu Goru, Kosovo i Albaniju, i na taj način su plaćali naručene narkotike. Uglavnom se radilo o luksuznim vozilima i terencima, čije su cijene prelazile i 100.000 maraka”, kaže izvor blizak istrazi. Drogu su najčešće nabavljali u Crnoj Gori, Albaniji i Kosovu, potom su je prevozili u BiH te je dalje krijumčarili prema Hrvatskoj i drugim zemljama Europske unije. Tokom istrage policija je prikupila informacije kako su se trgovinom drogom bavili još od 2019. godine i kako se sumnja da su zaradili ogromne količine novca.

“Utvrđeno je i to kako su novac zarađen od trgovine narkoticima pokušavali ubaciti u legalne tokove. Sumnja se da su novac ‘prali’ preko svojih tvrtki, ali i kupnjom i prodajom skupocjenih vozila i nekretnina”, ističe spomenuti izvor. Zbog toga je policija u utorak i srijedu oduzela veći broj skupocjenih automobila za koje se sumnja kako su poslužili za “pranje” novca. U sljedećem razdoblju će najvjerojatnije biti pokrenuta i financijska istraga protiv osumnjičenih. Nakon kriminalističke obrade svi uhapšeni su predani u nadležnost Tužiteljstva BiH, po čijem nalogu je akcija i provedena. U sklopu akcije pretreseno je i 20 lokacija u više gradova i tom prilikom pronađeni su brojni dokazi. Među uhapšenima je suspendirani inspektor Milovanović, koji je prije nekoliko mjeseci uhapšen u središtu Banje Luke zbog sumnje kako je pomagao u skrivanju Milošu Božoviću, pripadniku škaljarskog klana. Uhićenje u ovoj akciji za sada je izbjegao Petar Dukić.

Riječ je o osobi koja je ranije više puta privođena zbog krađe automobila, a posljednji put je uhapšen zbog toga što se Božović krio u njegovoj kući.

Kako funkcionira Anom

FBI je godinama tajno vodio i kontrolirao šifriranu aplikaciju za komunikaciju zvanu Anom, koju koriste kriminalci diljem svijeta, kako bi prikupljao poruke koje razmjenjuju i nadgledao svu njihovu aktivnost. Prikupljeno je više od 20 miliona poruka na više od 11.800 uređaja koje su koristili kriminalci. Preko svog svjedoka-suradnika FBI je Anom prvo podmetnuo kriminalcima u Austriji, kao novu, šifriranu komunikaciju koju niko ne može pratiti, prisluškivati i “ući u nju”. Skidanje aplikacije se ogromnom brzinom raširilo po ovoj zemlji, a onda vrlo brzo i šire. Ni ne sluteći šta se događa, više od 10.000 kriminalaca iz više od 90 zemalja skinulo je aplikaciju Anom, a kako je objavljeno, ovu aplikaciju najviše su koristili mafijaši iz Njemačke, Španije i Srbije. Na kraju je stigla i u BiH. Anom je jedino mogao biti instaliran na telefonima koji su kupljeni na crnom tržištu. S tih telefona nije bilo moguće obavljati pozive niti slati mailove, a komunikacija se vršila isključivo porukama između onih koji su također imali ovu aplikaciju. Tako je bilo potrebno da kriminalac poznaje drugog kriminalca kako bi uopće mogao doći do telefona s ovom aplikacijom.

Priča o Anomu počinje 2018. godine kada je FBI zatvorio tvrtku iz Kanade koja je proizvodila telefone Phantom Secure za koje se vjeruje kako su ih koristili kriminalci diljem svijeta. Riječ je o šifriranim telefonima koje nije bilo moguće prisluškivati. Vjeruje se kako ih je koristilo najmanje 20.000 ljudi iz podzemlja diljem planeta. Ovi telefoni plaćani su i po 2000 dolara, a u cijenu je ulazilo i šestomjesečno korištenje posebno dizajnirane aplikacije s posebnom zaštitom. Šef tvrtke Vincent Ramos uhapšen je i ubrzo osuđen na devet godina zatvora i kaznu od 80 miliona dolara. FBI je sklopio nagodbu s programerom tvrtke na čijem čelu je bio Ramos. On je u tom trenutku radio na razvoju aplikacije Anom. Pristao je, u zamjenu za manju kaznu, sarađivati s FBI-om i omogućiti im čitanje zaštićene prepiske. Internetska stranica Anoma, koja je ubrzo obrisana, aplikaciju je predstavljala kao vlasništvo tvrtki sa sjedištem u Švicarskoj. Hvalili su se “neprobojnom tehnologijom” i “šifriranjem na razini vojne tehnologije”. U prilog tome, na web stranici aplikacije bilo je navedeno kako je za šifriranje korišten “OMEMO algoritam… koji je neovisno revidirala nizozemska istraživačka skupina za sigurnost”.

Aplikaciju su počeli koristiti prvo šefovi kriminalnih klanova, a od 2018. godine počela se širiti podzemljem. Cijena posebno modificiranih telefona s Anom aplikacijom kretala se između 1500 i 2500 dolara. S tih telefona nije bilo moguće ni pozivati, ni poslati mail niti pristupiti internetu. Umjesto toga, moguće je slati poruke, fotografije i videozapise. Aplikaciji se pristupa unosom dodijeljenog PIN koda. Za Anom aplikaciju plaća se šestomjesečna pretplata, a ono što kriminalci nisu znali jest kako su sva uplaćena sredstva preusmjeravana na policiju. Iako je navedeno kako se sve poruke koje se razmjenjuju preko ove aplikacije uništavaju same od sebe, to nije bilo tačno. Poruke su bile otvorene za australsku saveznu policiju koja je mogla čitati i pratiti sve što je napisano. Aplikacija Anom je kralježnica operacije “Trojanski štit” koju je predvodio FBI, a u kojoj su sudjelovale i američka Agencija za borbu protiv narkotika DEA, Europol i nacionalne policije iz više od deset zemalja. Zahvaljujući podacima s Anoma u 18 zemalja uhapšene su stotine ljudi, a zaplijenjeni su droga, oružje i velike količine novca u gotovini.

“Operacija ‘Trojanski štit’ bila je sjajan primjer šta se može postići kada međunarodni partneri u agencijama za provođenje zakona sarađuju i razviju najsavremenija sredstva za istrage kako bi otkrili, poremetili i eliminirali transnacionalne kriminalne skupine”, priopćio je Calvin Shivers, pomoćnik direktora Odjela za kaznene istrage FBI-a, na konferenciji za novinare u Haagu. Žrtve ove aplikacije bili su i domaći kriminalci koji su pali u okviru akcije “Transporter”, a koji sve vrijeme komuniciranja u realizaciji kriminalnih aktivnosti nisu ni slutili kako se njihove poruke i sadržaji kopiraju izravno na servere policijskih agencija.

Skyecc aplikacija koristi tehniku enkripcije s kraja na kraj (end-to-end) koja omogućava samo pošiljatelju i primatelju poruke pročitati sadržaj. Skyecc se razlikuje od drugih aplikacija slične namjene zbog toga što korisnici osim softvera dobivaju i uređaj koji je siguran za korištenje – iPhone, Blackberry i Google Pixel telefoni. EncroChat šifrirani je komunikacijskih servis koji se mogao koristiti samo na posebno modificiranim Androidima cijene hiljadu eura, uz dodatnih 3000 eura godišnje za korištenje servisa za kriptiranu komunikaciju. Iz kompanije su korisnicima nudili potpunu anonimnost i sigurnost komunikacije koju ni policija ne može pratiti ni prisluškivati.

Najnovije

Mioković “potopio” Dodika: Ima obraza tražiti da se kažnjavaju oni koji Srbe nazivaju genocidnim, a na dnevnoj bazi vrijeđa Bošnjake

Dragan Mioković, penzionisani sarajevski policajac i neko ko svakodnevno komentariše aktuelnu političku situaciju u našoj zemlji, večeras se na...