Kako razlikovati trovanje hranom od želučane viroze?

Preporučujemo

Tokom zime češće su virusne crijevne infekcije, dok su visoke ljetne temperature idealne za razvoj bakterija u hrani. Ali, simptomi su toliko slični da je teško znati je li u pitanju neki virus ili nešto što smo pojeli, piše zadovoljna.hr.

Budući da se klinički simptomi i znakovi kod oba klinička sindroma uglavnom vrlo često preklapaju, teško ih je razlikovati (mučnina, grčevi u trbuhu, naglo povraćanje koje može i ne mora biti praćeno povišenom temperaturom te proljevom), ističe epidemiologinja Iva Pem Novosel.

- -

Dok se trovanje hranom uglavnom manifestira u roku od jedan do osam sati nakon jela, simptome želučane viroze dobit ćete u roku od 24 do 48 sati od kontakta sa zaraženom osobom jer ta ista osoba možda još nije pokazivala simptome zbog razdoblja inkubacije. Epidemiologinja objašnjava kako su najčešći uzroci akutnog trovanja hranom različite vrste bakterija koje produciraju toksine.

Zatim virusi te rjeđe drugi uzročnici, a kao zaseban entitet razlikujemo histaminsko ili skombroidno trovanje neispravnom ribom. Virusni gastroenteritis, koji se često žargonski naziva želučana ili crijevna viroza, može imati različitu etiologiju, a najčešće može biti uzrokovan norovirusima i rotavirusima. Norovirusni gastoenteritis češće se javlja u odraslih, dok se u male djece nešto češće javlja rotavirusni gastroenteritis.

Ako simptomi nisu ozbiljni, pokušajte se sjetiti jeste li pojeli nešto što je predugo stajalo ili nije bio u potpunosti kuhano. Ako i druge osobe s kojima ste jeli imaju iste probleme sa želucem, postoji dobra šansa da ste se svi otrovali hranom.

Liječničku pomoć treba potražiti kod izrazite dehidracije koja može nastati uslijed nedovoljne nadoknade tekućine i elektrolita. Na dehidraciju su najčešće najosjetljivija mala djeca i starije osobe, a najčešće se manifestira oslabljenim turgorom kože.

- -

Oporavak od želučane viroze i trovanja hranom traje najčešće nekoliko dana. Kada se smiri dominantni simptom mučnine i povraćanja, važna je nadoknada tekućine i elektrolita. Želučana viroza, odnosno svi simptomi neće proći od antibiotika (koji rade samo protiv bakterija), dodaje doktorica.

Pranje ruku prije jela, prilikom pripreme i rukovanja hranom najbolji je način borbe protiv želučane viroze i trovanja hranom. Držite sirove namirnice (kao što su jaja, meso, riba i sl.) na odgovarajućoj temperaturi hladnjaka i izbjegavajte ostavljati hranu na sobnoj temperaturi. Konzumirajte dobro termički (kuhanjem, pečenjem, prženjem) obrađenu hranu te pazite na fizičko odvajanje sirovih namirnica.

Na taj ćete način zadržati štetne klice dalje od vlastitog tijela i izbjeći križnu kontaminaciju hrane tijekom kuhanja.

Najnovije

Nakon 31 godinu od paljenja, miniranja i rušenja sutra svečano otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu

Sve je spremno za sutrašnje otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu, koja je zapaljena i minirana 1993. godine, a...