Kako su političke veze oblikovale Goloba, i kako je Slovenija postala dio ‘srpskog sveta’

Preporučujemo

U zadnjih nekoliko mjeseci, slovenački politički pejzaž potresa priča koja osvjetljava kako se premijer Robert Golob, posljedično utjecaju političkih i poslovnih interesa iz Srbije, odlučio na smjenu europarlamentarca Klemena Grošelja.

Tako je jučer pozareport.si donio opsežnu priču o tome kako je i Stojan Petrič bio dio dogovora naredbe iz Srbije, da Golob smijeni Grošelja, te kako se Golob ozbiljno ‘zarazio Vučićem’.

- -

Ova priča, koja seže duboko u međusobne odnose slovenskih i srpskih političkih aktera, odražava kompleksnost i suptilne nijanse balkanske politike. U ovo se uklapa slika o ‘srpskom svetu’, koja postaje jasnija, ako znamo za poveznicu privrednika i političara iz entiteta Republika srpska koji nesmetano posluju i svoj kapital prebacuju u Sloveniju. Prevedeno ‘srpski svet’ ne zaobilazi ni Sloveniju.

Podsjećamo kako je biznismen Mladen Milanović Kaja, blizak režimu Milorada Dodika, proširio svoje poslovno carstvo i u Sloveniji.

Milanović je poznat, a što su mediji ranije pisali, po svojim vezama s Dodikovim odanim ljudima poput Zorana Tegeltije, ali nije daleko ni od Dragana Čovića s obzirom da ga je medij blizak HDZ-u BiH ‘Večernji list’ proglasio prošle godine privrednikom godine.

Također Milanović je poput svojih političkih mentora na crnoj listi, odnosno njegove kompanije dospjele su na crne liste Svjetske banke, EBRD-a i Američke banke za razvoj, ali to očigledno ne smeta vlastima Slovenije gdje Milanović posluje i širi svoje carstvo.

- -

Evidentno je da Golob nije trepnuo okom ispunjavajući instrukcije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Grošelj je označen kao “najveći neprijatelj Srbije”, a njegova smjena bila je uvjet za ulazak Stojana Petriča i njegove firme Kolektor Koling u unosne građevinske poslove na Beogradskom Expo-u, vrijedne 18 milijardi eura. Petrič, moćni medijski mogul i prijatelj Zorana Jankovića i Milana Kučana, postao je ključna figura u ovoj političko-poslovnoj igri.

Robert Golob, koji je svoju poslovnu karijeru započeo zahvaljujući Igoru Bavčaru iz Istrabenza, brzo je napredovao unutar slovenačkog poslovnog svijeta. Bavčar, koji je kasnije završio u zatvoru na osnovu krivične prijave Zorana Jankovića, bio je ključan za osnivanje GEN-I, gdje je Golob preuzeo vodeću ulogu. Međutim, Golobov uspon nije bio bez kontroverzi. Njegov prelazak u Jankovićevu stranku Pozitivna Slovenija izazvao je sumnje i spekulacije o njegovoj lojalnosti i političkim motivima.

Osim poslovnih interesa, kako navodi pozareport.si Golob se čini usvojio i politički stil Aleksandra Vučića. Njegovo ophođenje prema medijima i javnosti podsjeća na Vučićevu retoriku – napadi na kritičke medije, ignorisanje neugodnih pitanja i upotreba balkanskog žargona. “Nesrećo od čovjeka”, riječi su kojima je Golob nazvao Grošelja, koristeći tipično balkanski izraz koji odražava Vučićev stil komunikacije.

Podjednako i u BiH političari koji obnašaju visoke pozicije u vlasti ponašanjem Vučića, pa je evidentno da je u regionu zavladao ‘vučićevski stil’.

Golobova veza sa Srbijom dodatno se osnažuje kroz saradnju sa Tijanom Arih, konsultantom za politički marketing iz Beograda, koja je ranije radila za Vučića. Njena uloga u savjetovanju Goloba, iako neformalna, sugeriše duboku povezanost i razmjenu političkih strategija između Beograda i Ljubljane. Arih je svojevremeno bila poznata i po nadimku ‘balkanski ratnik’, što dovoljno govori o kakvoj osobi je riječ.

Priča o smjeni Klemena Grošelja nije samo pitanje personalnih promjena unutar slovenačke politike. Ona otkriva dublje veze i interese koji prelaze nacionalne granice, povezujući poslovne i političke elite Balkana, uključujući i one inkriminirane pod ozbiljnim sankcijama.

U srcu ove priče stoji Robert Golob, premijer koji, čini se, sve više preuzima osobine i metode svojih balkanskih kolega, balansirajući između političke lojalnosti, poslovnih interesa i osobnih ambicija, a što je sve više predmet medijskih analiza u Sloveniji.

Najnovije

Estonka Kaja Kallas mijenja Borrella: U fokusu jačanje odbrane od Rusije

  Dosadašnja premijerka Estonije Kaja Kallas danas je i zvanično podnijela zahtjev za ostavkom na mjesto premijerke čime su se...