Kako su trošeni milioni FDS: Hotel Aura u Srebrenici nikada nije završen, posao izgradnje dobila firma Izetbegovićevog savjetnika

preporučujemo

Iako je više puta najavljivano njegovo otvaranje, hotel Aura u Srebrenici još uvijek nije završen. Od samog početaka gradnje 2009. godine, prate ga razne afere i malverzacije, o kojima se pričalo, kako u medijima tako i na sjednicama Federalnog parlamenta.

Fabrika duhana Sarajevo je prije jedanaest godina kupila upravnu zgradu bivšeg Energoinvesta u centru Srebrenice. Tada je najavljeno da će biti izgrađen hotel sa četiri zvjezdice, sa 70 apartmana i soba, te da je vrijednost ovog objekta 10 miliona KM.

Prva afera koja se odmah na početku javila, bila je vezana za odabir izvođača radova. Ugovor je prvobitno bio potpisan sa firmom “Tehno Srebrenica”. Ova firma je dobila i avans u iznosu od 1,3 miliona KM. Nakon toga FDS jednostrano raskida ugovor sa „Tehno Srebrenica“, a posao dodijeljuje firmi “Meister” iz Živinica.

Zanimljivo je da iz FDS-a nisu tražili povrat avansa od firme „Tehno Srebrenica“. Direktor firme “Meister” je u isto vrijeme bio i direktor ove firme i član Nadzornog odbora Fabrike duhana Sarajevo. Radi se o članu Predsjedništva SDA Dževadu Mahmutoviću inače aktuelnom savjetniku člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Finansijska policija FBiH 2013 godine, dostavila je Izvještaj Tužilaštvu BiH o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu nezakonitog poslovanja u Fabrici duhana Sarajevo, a jedna od spornih tačaka odnosi se i na gradnju hotela Aura u Srebrenici.

Međutim, iz Tužilaštva ni četiri godine kasnije nikakvog odgovora. Hoće li u hotel Aura u Srebrenici ikada primiti svoje prve goste, ili će pak biti dovoljno to što se neko obogatio tokom njegove izgradnje?

Iz izvještaja Finansijske policije FBiH dostavljenog Tužilaštvu BiH 

Kako je Uprava FDS-a na čelu sa Edinom Mulahasanovićem oštetila dioničare tokom izgradnje hotela u Srebrenici. Finansijska policija FBiH navodi da je Uprava FDS-a zloupotrijebila položaj time što je za izvođača radova na izgradnji hotela “Srebrenica” u Srebrenici odabrana firma “Tehno” d.o.o Sarajevo kojoj je prema svim raspoloživim informacijama pogodovano. Ono što je posebno zanimljivo jeste da je FDS izabrao firmu Tehno koja nije uopće u ponudi navela rok za izvođenje radova.

Navodi se i da je ovaj ponuđač mnogo lošiji od dva druga ponuđača koje FDS nije odabrao, te da je FDS oštećen za 145.476,85 KM zbog nekvalitetnog izvođenja radova.

Inspektorima je bilo sporno i zašto FDS nije na vrijeme podnio tužbu kojom bi se zahtijevao povratak sredstava na ime avansa u iznosu od 52.775,01 KM.

“Direktor FDS-a Edin Mulahasanović i izvršni direktor finansija Esmir Krnić nesvjesno su postupali u vršenju dužnosti na način što nisu u roku podnijeli Zahtjev za pokretanje tužbe Izvršnom direktoru za pravne i opće poslove, a ovaj nije u zakonskom roku podnio Tužbu za povrat sredstava na ime avansa u iznosu od 52.775,01 KM”, upozoravaju iz Finanijske policije FBiH.

U međuvremenu nadzorni organi upozorili su FDS da firma Tehno ne izvodi radove prema projektnoj dokumentaciji. te da izvođač nije ispoštovao odredbe ugovora u smislu da nije osigurao sigurnost objekata i lica na gradilištu, da nije osigurao mjerenja i geodetska osmatranja u toku građenja, te da nije posjedovao materijalne, kadrovske i finansijske mogućnosti za nastavak radova. Uprava FDS-a 25. decembra 2009. godine zaključila je ugovor s novim izvođačem radova i to firmom Meister d.o.o. iz Živinica, a ukupna vrijednost radova prema ovom ugovoru iznosi 849.578,31 KM bez uračunatog PDV-a, odnosno s PDV-om ukupno 994,006,62 KM.

Tako je Mulahasanović ponovo ugovorio izvedene radove koje je ranije izvela firma Tehno, a čime je nanesena šteta dioničarima FDS-a u iznosu od 73.554,60 KM s PDV-om.

(E.I.)

Najnovije

Dvije godine štrajka medicinara i sporova u KS – ispaštaju li pacijenti?

Dvije godine pandemije, koja hara svijetom. Tri vala koronavirusa koji su pokosili hiljade života. Žestoka bitka svih zdravstvenih radnika...