Kalin: Trump 2019. godine dolazi u posjetu Turskoj

preporučujemo

Glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin je izjavio danas da njegova zemlja ne razmišlja o bilo kakvom koraku unazad u borbi protiv terorističke organizacije ISIS, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nema riječi o bilo kakvom koraku unazad u borbi protiv ISIS-a niti o slabosti, zastajkivanju ili usporavanju”, kazao je Kalin u obraćanju novinarima nakon sastanka kabineta u Ankari.

Naglasio je da je Turska i dalje krajnje odlučna i spremna nastaviti borbu protiv terorizma.

“Ne dolazi u obzir da Turska dobija neku dozvolu ili pristanak od Izraela ili bilo koje druge zemlje (kako bi se borila protiv terorizma)”, rekao je Kalin.

Njegova izjava je uslijedila nedugo nakon izjave izraelskog premijera Benjamina Netanyahua usmjerene protiv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Podsjećamo, Netanyahu je na društvenoj mreži napisao kako turski predsjednik Erdogan “okupator sjevernog Kipra, čija vojska masakrira žene i djecu u kurdskim selima, unutar i van Turske, ne bi smio držati lekcije Izraelu”.

Na kraju se dotakao i pitanja povlačenja američkih trupa iz Sirije, napominjući da je odluka američke administracije bila rezultat, kako je rekao, “uvjerljivih argumenata Erdogana tokom telefonskog razgovora s Trumpom”.

“Već ove sedmice vojna delegacija Sjedinjenih Američkih Država će posjetiti Tursku gdje će s turskim kolegama razgovarati o koordinaciji u vezi s povlačenjem iz Sirije”, kazao je Kalin.

Dodao je da je Erdogan američkom lideru jasno kazao da Turskoj i SAD-u uopšte ne trebaju teroristi PYD/YPG-a kako bi se borili protiv ISIS-a, naglasivši da će turski vojnici ostati u sirijskom Idlibu kako bi pomogli uspostavi sigurnosti i stabilnosti u regionu.

Istakao je i kako će Trump tokom 2019. godine posjetiti Tursku.

“Trump je kazao da će na poziv predsjednika Erdogana tokom 2019. godine posjetiti Tursku”, rekao je glasnogovornik ureda turskog predsjednika.

Najnovije

Odbrana na ročištu Alisi Mutap: Ako se sjeti, neće u pritvor, a ako se ne sjeti, ide u pritvor

Odbrana osumnjičenih u istrazi o navodnim nezakonitostima u istrazi uzroka smrti Dženana Memića smatra da je neosnovan zahtjev tužilaštva...