KAMIONI SE POVUKLI S NERETVICE: Izvođač radova prijeti – “Mi ćemo svoje tražiti…”

preporučujemo

Nekoliko stotina građana na mostu prema Buturović Polju uspjelo je spriječiti kamione i strojeve građevinskih preduzeća GPI iz Konjica i “Amitea” iz Mostara koji su bili krenuli na korito rijeke Neretvice.

“Mi ćemo svoje pravo tražiti sudskim putem, kamioni će se povući i na ovakav način više nećemo izlaziti na teren”, poručio je Džemal Novalić, predstavnik izvođača radova GPI Konjic.

Nekoliko stotina građana na mostu prema Buturović Polju uspjelo je spriječiti kamione i strojeve građevinskih preduzeća GPI iz Konjica i “Amitea” iz Mostara, koji su bili krenuli na korito rijeke Neretvice kako bi danas započeli gradnju malih hidroelektrana na ovoj rijeci.

Uz poruku da neće odustati od borbe koja je nedavno obilježila prvu godišnjicu, demonstranti su istaknuli kako su spremni rijeku braniti svojim životima. U rukama su držali transparent “Voda ili krv – Stop MHE – Pusti me da tečem”.

Demonstrantima su podršku dali i momci iz benda “Dubioza kolektiv” otpjevavši s njima nekoliko svojih pjesama.

Podsjetimo, Općina Konjic je 2009. godine potpisala s EPBiH Ugovor o dodjeli koncesije za gradnju 15 mini hidrocentrala, planiranih za gradnju na dužini od 34 kilometra toka rijeke, čemu se mještani oštro protive.

Najnovije

Temperature u BiH rekordno visoke, a nadležni ne brinu o radnicima na otvorenom

Temperature zraka ponovo rastu. Novi toplotni val zahvatio je BiH. Jučer u Sarajevu nadmašen temperaturni apsolutni maksimum za juli...