KAMPANJA MI PREDSTAVLJAMO KANDIDATKINJE VI BIRATE Adisa Omerbegović-Arapović (SBB) za Predstavnički dom PS BiH: Žena nije i ne treba biti iza muškarca kada je liderstvo i rukovođenje u pitanju

Preporučujemo

Vrijeme je da djevojkama, ženama, ali i svima drugima postane jasno da žena nije i ne treba biti iza muškarca kada je liderstvo i rukovođenje u pitanju, rekla je u intervjuu Adisa Omerbegović-Arapović, kandidatkinja Saveza za bolju budućnost (SBB) za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Kaže kako stoga nikako ne možemo li biti zadovoljni trenutnim položajem žena u političkom i javnom životu Bosne i Hercegovine.

 «Stojimo gore od susjednih zemalja. Predsjednica Hrvatske, premijerka Srbije, čak i premijerka manjeg bh. entiteta su žene. Najmanje žena na važnim političkim i rukovodećim funkcijama je kod sarajevskih stranaka, jer se temeljito godinama degradira uloga i zastupljenost žena. To je nemjerljiva šteta za društvo koje vapi za obrazovanim i poštenim ljudima na odgovornim funkcijama. Ne mislim da je to slučajost, vladajuća stranka svjesno i planirano vraća ovo društvo u 19. vijek, ne priznavajući da imamo hiljade školovanijih, poštenijih i hrabrijih žena od političara koji preko 20 godina našem društvu, našoj državi, našem narodu ne daju da se razvijamo i budemo zemlja u koju se dolazi, a ne iz nje odlazi», cijeni Omerbegović-Arapović.

Nužno je, navodi, promijeniti praksu da pozicije odlučivanja češće zauzimaju poslušnici koji nisu najkvalitetniji kadrovi koje ovo društvo ili neka profesija ima.

«Osim u predvođenju vojske i namaza, žene moraju biti ravnopravne. To nam naša vjera nalaže. Žene moramo osloboditi ovih stega i predrasuda, omogućiti im da iskažu sve svoje potencijale, uključujući one političke. Mislim da su pozitivne mjere poput izbornih kvota bitne, ali očigledno ne mogu garantovati pozicije u izvršnoj vlasti niti pozicije odlučivanja. Također, važno je ko su nam uzori, ko su primjeri političara, jer se prema njima formiraju modeli za cijelu politiku», navodi Omerbegović-Arapović.

Ističe da mnogi sjajni ljudi, muškarci i žene u politici, budu degradirani jer se negativn percepcija politike lijepi i na njihovo ime.

«Kada budemo imali dobre uzore i primjere uspješnih, nepotkupljivih, poštenih muškaraca i žena, onda će biti mnogo više sposobnih žena koje će se odvažiti ući u politički ring», kaže Omerbegović-Arapović.

Govorila je i o svojim obećanjima biračima, odnosno zašto da baš za nju glasaju kao kandidatkinju.

 «Ne tražm da ljudi glasaju za mene. Neka glasaju po svojoj savjesti, i neka biraju najbolje. Moj je zadatak da se suprotstavim lošijim od sebe. Ostat ću dosljedna principima reda, pravde, sistemskih rješenja i zaštite javnog interesa u svakoj svojoj odluci. Molim Boga da me skloni iz politike ukoliko ikada vlastiti interes stavim ispred zajedničkog. Dva puta sam bila pod ucjenom da ću izgubiti radno mjesto, ali sam izabrala da ostanem principijelna, makar na svoju štetu», poručila je Omerbegović-Arapović.

 Omerbegović- Arapović dala je i svoju ocjenu da li bi više žena na mjestima odlučivanja doprinjelo boljem stanju, odnosno prosperitetu BiH.

 «Postoje istraživanja koja dokazuju da žene donose veliki uspjeh mega-kompanijama koje vode. Vjerujem da je nepotkupljivost, dosljednost ispravnim principima, te sposobnost i stručnost presudna i za muškarce i za žene. Veći broj žena na upravljačkim pozicijama će donijeti prosperitet, jer će pokazati da smo napokon društvo jednakih šansi, da su žene osnažene i da koristimo sve naše potencijale», stava je Omerbegović-Arapović.

Smatra da kada je mnogo veći broj muškaraca na pozicijama odlučivanja, to znači da je veći dio najkvalitetnijih kadrova koje društvo ima izostavljeno, a da vladaju slabiji i nesposobniji muškarci.

 «Dakle, manji broj žena u odlučivanju mnogo doprinosi lošijem stanju u zemlji, jer je sposobnih kadrova nedovoljno tamo gdje treba stručnost i kredibilitet», ističe Omerbegović-Arapović.

 Omerbegović-Arapović dala je i svoj stav  šta misli da je nužno mijenjati u radu Parlamentarne skupštine BiH, odnosno na šta treba dati fokus u narednom periodu.

 «Fokus mora biti na krovnim tj. strateškim zakonima koji su nužnost u pristupnom procesu ka EU. Također, država vapi za novim zakonima u oblasti javnih nabavki, krivičnog prava, fiskalne politike, obrazovanja, energije i gasa, poljoprivrede, a svi su oni dio poteza koje nova vlast treba napraviti kako bi umanjila neefikasnu javnu potrošnju, regulirala važne oblasti poput energije, obrazovanja, poljoprivrede, fiskalne politike, a sve kako bi zemlja imala strateški pristup razvoju. Ova egzistencijalna pitanja rješavati uporedo sa ustavnim, izbornim i drugim krupnim reformama bez kojih ne možemo u EU», ocjena je Omerbegović-Arapović.

Govorila je i o tome za šta će se zalagati u Parlamentarnoj skupštini BiH ako bude izabrana.

 «Prvi potezi novih vlada moraju se odnositi na dokidanje korupcije i nepotizma, zalagat ću se da donesemo zakon koji će sankcionisati zapošljavanje bliže rodbine od strane izabranih, imenovanih i državnih službenika. Moramo donijeti novi zakon o javnim nabavkama koji će uštedjeti 10 posto novca koji curi zbog ‘naštimanih’ tendera koji po najgrubljim procjenama mogu osloboditi preko tri milijarde KM za investicije i finansiranje nužnih reformi. Potrebno je donijeti mjere koje će umanjiti sivu ekonomiju, a koje su isprobane u drugim zemljama», kaže Omerbegović-Arapović.

Cijeni da bi nove tehnologije i digitalno bankarstvo značajno umanjile prostor za sivu ekonomiju.

«Upravljanje državnom imovinom kroz međugeneracijski državni fond koji iskorištava te resurse je jedna od izvrsnih mogućnosti. Novi zakon o PDV-u po kojem će kompanije plaćati porez tek po naplati njihovih potraživanja, nužan je razvoj poduzetništva i privrede, diferencirana stopa PDV-a takođe, te tzv. „negativni porezi“ za one koji sebi ne mogu priuštiti osnovni životni standard tj. vraćanje uplaćenog PDV-a onima koji nemaju dovoljno za život, samo su neke od mjera za koje ću se zalagati kroz svoj rad u Parlamentu. Naposljetku, ali ne manje bitno je usvojiti mjere koje će ukinuti svaki luksuz u javnoj potrošnji, uključujući skupe automobile, telefone, luksuzna službena putovanja i napokon pokazati da smo u parlamente izabrali ljude koji žele pravedniju BiH», zaključila je Omerbegović-Arapović.

Intervju sa kandidatkinjom SBB-a za Parlamentarnu skupštinu BiH Adisom Omerbegović-Arapović realizovan je u okviru Kampanje “Mi vam predstavljamo kandidatkinje, vi birate” koju provodi Agencija za ravnopravnost spolova BiH – Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH uz finansijsku podršku Vijeća Evrope

(Index.ba)

Najnovije

Španjolska policija zaplijenila 915 kg kokaina “Balkanskog kartela”

Španjolska nacionalna policija je u zajedničkoj operaciji s carinicima u južnoj luci Algeciras zaplijenila gotovo tonu kokaina skrivenog u...