Kanton Sarajevo: 386 osoba dobit će posao na 60 dana

Preporučujemo

Ovog ljeta u KS-u na javnim radovima bit će angažovano 386 nezaposlenih osoba. Ovi radnici će na dva mjeseca obavljati poslove u oblastima uređenja okoline, izgradnje i sanacije infrastrukture, socijalne zaštite i kulture, turizma i sajamskih manifestacija, a za ove namjene Služba za zapošljavanje KS-a izdvojila je 551.648 KM.

Troškovi

Na javni poziv, kako saznajemo u Službi, prijavilo se 25 poslodavaca koji su kroz projekte iskazali potrebu za angažovanjem 555 osoba. Uvidom u pristigle zahtjeve, a na osnovu kriterija iz javnog poziva utvrđeno je da uslove iz javnog poziva ispunjavaju 22 poslodavca.

- -

– Prijedlogom liste poslodavaca za učešće u programu javnih radova obuhvaćena su 22 poslodavca koja ispunjavaju uslove javnog poziva i kod njih će biti angažovano kroz javne radove 386 nezaposlenih osoba na dva mjeseca. Služba će poslodavcima koji budu obuhvaćeni ovim programom refundirati sredstva u mjesečnom bruto iznosu od 714 KM po angažovanoj osobi, a svi drugi eventualni troškovi padaju na teret poslodavca, kazali su u Službi za zapošljavanje.

Prijedlog liste poslodavaca upućen je na usvajanje Vladi KS-a, a nakon odluke Vlade, Služba će sa poslodavcima zaključiti ugovore, piše Oslobođenje.

I ove godine na program javnih radova se prijavio KJKP Rad, koji je iskazalo potrebu za 120 radnika.

– Ovoliko radnika nam je potrebno, iako nam Služba svake godine odobri između 40 i 60 osoba. Angažirane osobe radit će na poslovima javne higijene, to jeste na čišćenju i pranju ulica, transportu otpada i svim drugim na kojim se ukaže potreba. Nova radna snaga rasteretit će rad postojećih uposlenika i pojačati radne jedinice, kazao nam je Mirza Ramić, portparol KJKP Rad.

Trava

I preduzeće Park je apliciralo na ovaj program sa zahtjevom za upošljavanje 100 osoba.

– Radnici će biti angažovani kao ispomoć na košnji trave, te uređenju zelenih površina koje nisu obuhvaćene našim redovnim programom održavanja. Radi se o 10-ak lokacija, kao što su divlje deponije i površine koje su zarasle visokim rastinjem, rekla nam je Aldijana Hamza, stručna saradnica za informisanje u KJKP Park.

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...