Kanton Sarajevo: Od korone preminulo šest osoba, registrovano 162 novozaraženih

Preporučujemo

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđena su 162 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 969 uzoraka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije se oporavila 148 osoba.

Šest pacijenata je, nažalost, preminulo od posljedica ove bolesti.

Trenutno su na bolničkom liječenju 173 pacijenta, od kojih je 158 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 8,09 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 104 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 69. Na respiratoru je osam osoba, 12 pacijenata je na neinvazivnoj ventilaciji, dok ih 14 koristi kiseoničku potporu disanju.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.423 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.556 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 62.234 osobe zaražene koronavirusom, te 59.361 izliječena.

“U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 149, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 247”, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 365 pacijenata, od kojih je 10 transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 790 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 482 poziva, a obavljena su i 204 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, aplicirano je 1.206 doza vakcina, i to: 660 na Zetri i 546 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja.

Na Zetri i dalje traju “Dani otvorenih vrata”, gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...