Kanton Sarajevo: Polena ambrozije u vazduhu još nema, upozorenje na ostale korovske biljke

Preporučujemo

Uvidom u narativne izvještaje koje priprema Centar za ekologiju i prirodne resurse „Akademik Sulejman Redžić“ za 2018. godinu još uvijek nije konstatovan polen visoko alergene biljke ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.).

Međutim, uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama konstatovane su visoke koncentracije polena ostalih korovskih biljaka. Koncentracije polena korova tokom istraživanog perioda juni-august su se kretale u intervalu od 20 do 286 pol. zrna po m3 na mjernoj stanici (MS) Pofalići, te od 21 do 263 pol. zrna po m3 na MS Stari Grad.

- -

Važno je napomenuti da će se stabilizacijom vremenskih prilika naglo povećati polen korova, a time i polen ambrozije. U tom pogledu, a u cilju sprečavanja pojave alergijskih reakcija, potrebno je pokrenuti akcije mehaničkog uklanjanja navedene alergene biljke i bezbjednog odlaganja prikupljenog biljnog materijala prije samooslobađanja polena. Poželjno je kositi što veće površine kako bi se zajedno sa ambrozijom uklonile i ostale korovske biljke koje djeluju unakrsno i sinergijski, te dodatno narušavaju zdravlje stanovništa u Kantonu Sarajevo.

Osobama koje su alergične na polen ambrozije preporučuje se izbjegavanje ruderalnih i ostalih napuštenih površina, te što češći boravak u planinskim i šumskim ekosistemima. U cilju preventivnog djelovanja, osobama koje su alergične na polen preporučuje se da redovno prate izvještaje o koncentraciji polenskih alergena u vazduhu, dok se osobama koje imaju učestale alergijske reakcije preporučuje da se obrate svome ljekaru.

Izvještaji o kocentracijama polena u Kantonu Sarajevo se mogu pratiti putem linka http://www.pmf.unsa.ba/cep-sr/, a koji se nalazi i na web stranici Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS: https://mpz.ks.gov.ba/.

Najnovije

Izdate preporuke poslodavcima: Savjetuje se prekid rada na otvorenom između 12 i 17 sati

Uz toplotni val koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, bilježi se značajan porast intervencija. Građanima je savjetovano da izbjegavaju aktivnosti...