Kanton Sarajevo ukida subvencije za rješavanje stambenog pitanja mladih

Preporučujemo

Faruk Kapidžić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša je na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, odgovarajući na pitanje zastupnika, poručio da se od ove godine ukida subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih.

Prethodnih nekoliko godina stotine mladih ljudi dobijalo je značajnu pomoć Vlade Kantona Sarajevo u procesu kupovine stanova. Ministarstvo prostornog uređenja je objavljivalo konkurs na koji su se mogli prijaviti mladi parovi (do 35 godina), a bodovali su se različiti kriteriji, od dužine prijavljenog boravka u KS, nivoa obrazovanja i brojnih drugih.

- -

Vrijednu pomoć od po 10.000 KM u prethodnih nekoliko godina dobilo je nekoliko stotina mladih. Ipak, od ove godine ta pogodnost se ukida. Samo prošle godine 459 mladih parova u Kantonu Sarajevo je prošle godine dobilo po 10.000 KM.

To je potvrdio ministar Kapidžić na pitanja zastupnika Vibora Handžića i Vedrana Jakupovića.

“Javni poziv neće biti raspisan u ovoj godini i taj projekt se neće nastaviti, a 550.000 KM, koliko je bilo izdvojeno, prebačeno je na stavku Stambeni razvoj i ove godine ćemo osmisliti način kako ćemo to realizovati”, istakao je Kapidžić.

On smatra da je ta mjera do sada bila neefikasna i služila je za dobijanje glasova na izborima.

- -

“Ovo što je bilo do sada ne smatram da je dobro i učinkovito i služilo je za dobijanje glasova”, kazao je Kapidžić.

S druge strane, ministar obrazovanja Anis Krivić je kazao da će Vlada KS nastaviti subvencionirati boravak djece u privatnim predškolskim ustanovama koja se nalaze na listi čekanja za javne vrtiće te da će ta mjera biti nastavljena i sljedeće godine.

Izvor: Klix/Index.ba

Najnovije

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude. Najmanje 112 Palestinaca...