Kanton Sarajevo: Vlada obećala posao za najmanje 70 doktora sa biroa

Preporučujemo

Vlada Kantona Sarajevo je na 111. redovnoj sjednici donijela Prijedlog programa o izmjenama i dopunama Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo za proteklu godinu, i njime po prvi put planirala i omogućila zapošljavanje najmanje 70 doktora medicine koji se trenutno vode na evidencijama nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo.

Prema ovim izmjenama bit će finansirana provedba pet zasebnih programa, i to: Program sufinansiranja zapošljavanja „Prilika za sve“ sa 1.440.000 KM, Program sufinansiranja zapošljavanja asistenata na fakultete „150+“ sa 2.340.000 KM, Program obuke IT programera sa 1.099.000 KM, Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca sa 72.215 KM te po prvi put i Program sufinansiranja zapošljavanja doktora medicine sa evidencije nezaposlenih u KS, a zašto su osigurana sredstva u iznosu od 1.092.000 KM.

- -

Ovim mjerama će oko 500 nezaposlenih osoba sa evidencije dobiti zaposlenje te najmanje 100 osoba biti obućeno i prekvalifikovano za IT programere.

Finansijskim planom prihoda i izdataka Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ utvrđen je iznos od 9.239.615 KM za realizaciju svih podsticajnih mjera zapošljavanja za proteklu godinu.

Inače, ove podsticajne mjere zapošljavanja predstavljaju ukupne aktivnosti Vlade KS usmjerene za podsticanje zapošljavanja u KS, i u skladu su sa politikom i strategijom tehničkog i tehnološkog razvoja privrede, a utvrđuju se u cilju unapređenja tržišta rada, smanjenja nezaposlenosti te obezbjeđenja potrebnih kadrova u skladu sa zahtjevima poslodavaca ili planovima razvoja privrede u Kantonu.

Na istoj sjednici donesena su i 63 rješenja o razrješenju i imenovanju predsjednika i članova, kao i vršilaca dužnosti članova i predsjednika školskih odbora osnovnih škola u Kantonu Sarajevo.

- -

Tokom jučerašnjeg dana održan je i nastavak 110. sjednice na kojem su članovi Vlade KS, između ostalog, utvrdili i dva izuzetno značajna strateška dokumenta, i to: Nacrt strategije razvoja obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo za period 2018-2022. godine te Nacrt strategije prema mladima Kantona Sarajevo za isti vremenski period.

Date su saglasnosti i na programe rada i finansijske planove prihoda i rashoda za 2018. godinu Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo i Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe.

Svi pomenuti dokumenti usvojeni na ovoj sjednici upućeni su u skupštinsku proceduru, kako bi ih zastupnici Skupštine KS razmatrali na narednom radnom zasjedanju.

(Index.ba)

Najnovije

Efendić: Za Dodika smo znali kakav je, ali ovi naši su se godinama lažno predstavljali

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se večeras na svom Facebooku komentarom o mitingu koji je u režiji...