Kantonalni javni servis TVSA pretvoren u megafon Trojkine vlasti!

Preporučujemo

Piše: Muamer Bandić, zastupnik u Skupštini KS i član Predsjedništva Stranke za BiH

Nemoguće je zamisliti moderno društvo bez medija. Njihov uticaj na današnja visoko-tehnologizirana društva je ogroman i prije svega služi za njihovo povezivanje i integraciju. Danas svi imaju pravo na informaciju i slobodu govora, pa je sasvim normalan demokratski standard da u društvima imamo više različitih medija, sa različitim glasovima i pogledima na svijet.

- -

Sva društva su zadržala nešto što zovemo javnim servisima, koji su zamišljeni kao objektivna i profesionalna sredstva infomisanja, kreirana u demokratskim društvima s ciljem da se građanima omogući da čuju više stavova i više različitih, pa često i suprotstavljenih mišljenja o različitim društvenim pitanjima. Standard demokratskih društava je da je pristup javnim servisima omogućen svima pod jednakim uslovima. Za razliku od komercijalnih medija, koji žive od gledanosti i marketinga, javni servisi su kreirani da građanima pruže kvalitetne usluge.

Nasuprot tome, u totalitarnim društvima, javni servisi služe kao glasilo samo jedne političke oligarhije, odnosno kao megafoni vladajuće partije.

I mi u Kantonu Sarajevo imamo “svoj” javni servis. To je Televizija Sarajevo (TVSA), koja ima zadatak da pruža programske sadržaje informativnog, edukativnog, i zabavnog programa za građane Kantona Sarajevo. Kao javni servis, TVSA ima odgovornost prema građanima da pruža tačne i objektivne informacije koje su u interesu javnosti, a ne u interesu samo jedne političke opcije.

Kao javni servis TVSA bi trebala djelovati nezavisno o političkom uticaju, kako bi svojim programskim sadržajima osigurala objektivnost, nepristrasnost i pouzdanost informacija koje se pružaju građanima. I to je ključni princip za očuvanje javnog povjerenja građana i profesionalnog integriteta svake medijske kuće.

- -

Javni servisi, pa i TVSA, imaju etičke kodekse i profesionalne standarde koje zaposlenici moraju slijediti. Ovi kodeksi definiraju standarde novinarske etike, uključujući nepristrasnost i objektivnost u izvještavanju. Sve ovo igra važnu ulogu u jačanju demokratskih procesa, pružajući građanima pristup informacijama koje su važne za njihovo sudjelovanje u društvenom i političkom životu.

Nažalost, stranake “Trojke” su izvršile potpunu političku okupaciju TVSA, te isključivo njihovi stavovi, pogledi na svijet i politike dominiraju programskim sadržajem ovog kantonalnog “javnog” medija, što vrlo ozbiljno dovodi u pitanje objektivnost i kvalitetu informacija koje se prenose građanima Sarajeva. Danas je ovaj javni servis pretvoren u privatno stranačko glasilo “Trojke”, a koji plaćaju građani Sarajeva. TVSA je dovedna u takvo očajno stanje da njeni uposlenici, novinari s profesionalnim integritetom, ne mogu obavljati svoj posao po pravilima struke, već su prinuđeni raditi po diktatu politike, koja u potpunosti uređuje programske sadržaje. Uposlenici TVSA su živi svjedoci, kako je biti novinar u diktaturi, kada vam politika oduzme slobodu mišljenja i obesmisli sadržaj vašeg rada.

Navešću vam i primjer kako ta Trojkina demokratija u stvarnosti izgleda. Kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, prije par mjeseci sam dobio poziv da gostujem u jednoj od emisija TVSA što sam i prihvatio, ali je moje gostovanje naprasno otkazano samo par sati prije emisije. Prema informacijama koje sam dobio od onih koji su me i pozvali, moje gostovanje je otkazano na insistiranje programske direktorice TVSA. Navedena informacija me je baš iznenadila, s obzirom da nam je nova vlast svima obećala transparentnost, zakonitost i jednakost, pa sam istu provjerio sa direktorom TVSA Harisom Dučićem, koji mi je potvrdio istinitost te informacije.

Ne moram vam ni reći da od tada nikada više nisam dobio poziv za gostovanje u bilo kojoj od emisija ovog “kantonalnog javnog servisa”, a budite sigurni da kao zastupnik opozicije u Skupštini KS itekako imam šta da kažem o dešavanjima u našem gradu i (ne)radu, a pogotovo o lažima vladajuće koalicije.

To me potaklo da pratim rad i sadržaje koje TVSA nudi našim građanima. Analizirajući programski sadržaj tokom ove godine primjetno je da eksluzivno pravo na prijenose uživo, različitih aktivnosti institucija, imaju ministri stranaka Trojke. Koji god to ministar Trojke poželi, dobije ekipu TVSA da uživo ili snimkom zabilježe njegove aktivnosti. Iako je TVSA kantonalni javni servis, ovo pravilo se odnosi i na Trojkine ministre u nametnutoj Vladi FBiH, koje svakodnevno gledamo na TVSA. Isti je slučaj i sa raznim aktivnostima ministra vanjskih poslova BiH, za koga je u TV Dnevniku TVSA rezervisano vrijeme, baš kao nekoć za posjete predsjednika Tita raznoraznoj nesvrstanoj braći i prijateljima.

Sve ovo pokazuje da je TVSA isključivo zainteresovana za distribuciju političke propagande stranaka Trojke i marketing “njihovih” ljudi, a ne za istinito i objektivno informisanje građana Sarajeva.

 

 

Evo i drugi primjer. Kada je trebalo obilježiti otvaranje spomenika borbi našeg naroda za opstanak, slobodu i državu, veličanstvenih “Krila slobode” na brdu Žuč, na TVSA nije bilo prijenosa tog događaja. Gle čuda, “kantonalni javni servis” ne zanima okupljanje više hiljada građana Sarajeva, na mjestu gdje se odigrala ključna bitka za odbranu našeg grada!

“Kantonalni javni servis” ne zanima borba našeg naroda, ne zanima ih krvava historija našeg grada i ne zanima ih očuvanje sjećanja na naše heroje, zahvaljujući kojima još uvijek stojimo uzdignutog čela na svojoj zemlji.

Ljudi koji su krvarili na ovim uzvisinama prije 32 godine i njihovi potomci, danas su dočekali da umjesto prijenosa uživo okupljanja sarajevskih patriota i otvaranja spomenika našim herojima na brdu Žuč, “kantonalni javni servis TVSA” u istom terminu emituje srbijanske trubače.

Nažalost, TVSA je danas postala lutak-trbuhozborac politika Trojke u svakom segmentu njihovog političkog djelovanja:

– srbijanski i hrvatski šund može, ali ne može ljepota naših ljiljana!

Najnovije

Beogradski “Danas” piše: Ono što Vučić radi, Majke Srebrenice ne rade

Da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Skupštine Ana Brnabić ponovo uspjeli da uvaljaju u blato cjelokupni srpski...