Kantonalni sud Tuzla potvrdio optužnicu: Utajili 362.000 KM poreza

Preporučujemo

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Muhameda Mešanovića (50) i Esmeralde Isabegović-Mešanović (43) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučinitelji i odgovorna lica u firmi „Duero“ d.o.o Tuzla počinili produženo krivično djelo porezna utaja.

U optužnici je obrazložena osnovana sumnja da pomenuti, kao odgovorna lica u firmi Duero u periodu od početka 2011. do decembra 2015. godine, u namjeri da za firmu izbjegnu plaćanje poreza propisanih poreznim zakonodavstvom u FBiH, Poreskoj upravi FBiH nisu dostavljali podatke za utvrđivanje iznosa poreskih obaveza za veći broj osoba angažovanih na privremenim i povremenim poslovima u firmi.

- -

Suprotno odredbama Zakona o porezu na dohodak FBiH optuženi u glavnoj knjizi firme nisu iskazali isplate izvršene fizičkim licima te nisu izvršili obračun i Poreskoj upravi FBiH prikazali i platili pripadajuće poreze, doprinose i naknade u periodu od pet godina.

U optužnici je navedeno da su za firmu izbjegli plaćanje poreza i doprinosa socijalnog osiguranja u ukupnom iznosu većem od 362.000 KM.

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...