- Advertisement -

Karatistima Kosova zabranjeno učešće na EP u Novom Sadu; Haradinaj: Neprihvatljiv akt koji ne doprinosi normalizaciji odnosa

Preporučujemo

Vladina kancelarija za KiM saopštila je da sportisti sa Kosova neće biti dio Evropskog prvenstva, jer im je sport, kako navode, i ovoga puta bio u drugom planu.

Lica koja su, kako se navodi, pokušala u dvije grupe i u dva različita termina da dođu na takmičenje mimo sporazuma, vraćena su i sinoć i u srijedu ujutru sa administrativnog prelaza.

Kako se navodi u saopćenju, i pored najave organizatora o isključivo statusno neutralnom načinu učešća i predstavljanja sportista sa Kosova, manji dio delegacije sinoć oko 23 sata se pojavio na administrativnom prelazu Merdare sa obilježjima Kosova, sa nesumnjivom namjerom da izazovu provokacije na ovom takmičenju, navodi se u saopštenju.

Nakon toga, dodaje se, jutros je još jednom, veći dio delegacije Kosova pokušao da unese obilježja i opremu sa simbolima Kosova.

“Obje delegacije su vraćene i time je pokušaj predstavnika Prištine da karate borilište pretvore u političku arenu spriječen dosljednom primjenom Sporazuma o zvaničnim posjetama”.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocijenio je da zabrana ulaska karatistima Kosova u Srbiji i sprečavanje njihovog učešća na Evropskom prvenstvu ne doprinosi normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

“Akt zabrane države Srbije, drugi u kratkom vremenu, smatramo signalom koji pokazuje da Srbija stoji na nacionalističkim politikama sukoba i odbijanja umjesto saradnje”, napisao je Haradinaj na Facebooku.

“Zabrana kosovskoj reprezentaciji da učestvuju na Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu, u Vojvodini, neprihvatljiv je akt koji ne doprinosi normalizaciji odnosa između naše dvije države”, ocijenio je Haradinaj.

On je dodao da je Olimpijski komitet Kosova na vrijeme obavijestio vlasti u Srbiji da će kosovski karatisti učestvovati na Evropskom prvenstvu.

Pročitajte:  Duda Balje pisala Dodiku: Ako možemo imati ured u Beogradu, zašto ne i u Sarajevu?
- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Asfaltira se dio trase Marša mira

Marš mira, pješački pohod stazama kojim su se Podrinjci u julu 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon dvije...