Kardinal Marx: Nacionalizam nije opcija za kršćane

Preporučujemo

Vrag je populist i kao i populist prvo zastrašuje, a onda vodi do izazivanja nepovjerenja i mržnje, kazao je predsjednik Njemačke biskupske konferencije i minhenski nadbiskup kardinal Reinhard Marx u razgovoru za njemački tjednik Die Zeit, a što je prenijela vatikanska agencija Vatican News.

“Nacionalizam nije opcija za kršćane. Čovjek je po prirodi solidaran i dostupan, ali je i ranjiv kada mu strah zamagli njegove osjećaje”, kazao je kardinal Marx koji uočava i porast radikalizma prije svega u riječima.

“To me zabrinjava. To se radi s izbjeglicama koji postaju prijetnjom našem napretku koju moramo spriječiti. Često se govori samo o brojkama i anonimnom proširenom prijetnjom”, iznosi kardinal Marx i naglašava kako je u Njemačkoj potrebna rasprava o imigraciji, jer se taj fenomen ne može riješiti na način koji preporučuje desničarski politički pokret. Stvar je mnogo kompleksnija, a populizam je izazov, kaže njemački kardinal i citira svetog Ignacija Lojolskog koji kaže kako je “vrag neprijatelj čovjeka jer nam drugoga prikazuje kao neprijatelja”, a to je, objašnjava Marx, učinak populizma, prenosi Večernji.hr. 

“Najprije nas zastrašuje, onda izaziva nepovjerenje, zavist, neprijateljstvo i mržnju, a na koncu možda i nasilje i rat”, kaže Marx i naglašava kako “nije moguće biti nacionalistima i katolicima”.“Kao kršćani smo i patrioti i građani svijeta. U politici se sadašnja tendencija orijentira duž nacionalni prostor prema samopotvrđivanju”,kazao je kardinal Marx, koji se više puta obrušio na držanje bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) i njezina čelnika i njemačkog ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera, navodi izvor.

Najnovije

Biden ipak Ukrajini šalje projektile dugog dometa

Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Washington opskrbiti Kijev projektilima ATACMS dugog dometa,...