Kašljanje, plavljenje, gušenje, a ima i smrtnih ishoda: Najmlađi na udaru velikog kašlja

Preporučujemo

Na udaru velikog kašlja su najmlađi. Podaci instituta za majku i dete “Dr Vukan Čupić” pokazuju da je na njega pozitivno oko 70 odsto dece i da je polovina njih hospitalizovana. Iz te ustanove kažu i da su preminule četiri bebe. Iz Ministarstva zdravlja za N1 pojašnjavaju da se smrtni slučajevi odnosne na period od početka sezone, kada su počele respiratorne infekcije.

U oktobru prošle godine, Ana je prvi put videla kako izgledaju simptomi prehlade kod svog – tada četvoromesečnog sina. Iako, je u početku, kako kaže, sve delovalo bezazleno, situacija se gotovo preko noći, pretvorila u „pakao.“

- -

„Ono što je nas zabrinulo jeste upravo to kašljanje do zacenjivanja, pogotovu sa epizodama plavljenja“, rekla je Ana Đorđević Đukanović.

Aninoj bebi registroban je veliki kašalj. Zbog pogoršane kliničke slike zadržani su u Institutu za majku i dete, gde sa tim simptomima nisu bili jedini.

„Kad smo videli da u sobu dolaze jednomesečne bebe koje imaju iste simptome – plavljenje, kašljanje, gušenje, to je vrlo, vrlo potresan prizor koji stvarno ne treba niko da vidi“, kaže ova mama.

Kardiolog Vladislav Vukomanović kaže da je veliki broj dece trenutno pozitivno na veliki kašalj i da je situacija teška posebno kod beba – koje nisu ni stigle da prime vakcinu.

„Odojčad uzrasta dva, tri ili četiri meseca mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku velikog kašlja koja je nažalost kod nas u Institutu za majku i dete završena kod četiri bolesnika nažalost smrtnim ishodom“, rekao je Vukamanović.

A da smrtnih ishoda ima – potvrđuju i iz Ministarstva zdravlja, ali i objašnjavaju na koji period se to tačno odnosi.

„Prema podacima iz Servisa javnog zdravlja, od 1.1.2024. zaključno sa 31. 1. 2024 – prijavljen je jedan smrtni ishod uzrokovan pertusisom kod nevakcinisanog deteta mlađeg od tri meseca. U periodu od 1. 1. 2023. zaključno sa 31. 12. 2023. od početka sezone respiratornih infekcija, prijavljena su tri smrtna ishoda kod nevakcinisane dece mlađe od tri meseca, kod kojih je potvrđen pertusis“, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Kako bi se situacija poboljšala, stručnjaci kažu da je rešenje vakcinacija.

„Ona mora da se sprovede tokom prve godine života, to su tri doze, u drugoj godini života to je četvrta, pred polazak u školu peta, to je zakon sve lepo regulisao, previše je negativnih informacija i pogrešnih informacija koje ljude plaše i plaše se roditelji koji su vakcinisani protiv tih bolesti, a neće svoju decu da vakcinišu što je potpuno apsurdna situacija“, ističe infektolog Dragan Delić.

Veliki kašalj ne zaobilazi ni odrasle. Simptomi na koje treba obratiti pažnju su učestali kašalj i temperatura, a zaraza prema oceni stručnjka traje oko mesec dana.

Najnovije

BHRT zaprijetio RTV FBiH: Hoće li 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a

Menadžment BHRT-a danas je poslao opomenu da će 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a, rekao je...