Kasumović: Pokušavaju me spriječiti da radim, svojih 36 krivičnih prijava mogu okačiti mačku o rep

Preporučujemo

Državu trebamo graditi znanjem i povjerenjem, a ne svađama kako to vlast radi, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice i jedan od osnivača Nezavisnog bloka, u intervjuu za Oslobođenje.

Za razliku od 2017. godine kada ste sami proglasili budžet, ove godine je Gradsko vijeće među prvima izglasalo proračun. Što se to promijenilo u odnosu na prethodnu godinu?

- -

– Promijenilo se to da su predstavnici jedne političke opcije, tačnije Snage centra, shvatili kako su im građani dali povjerenje jer su im obećali promjene. Zahvaljujući tome, sada imamo prozenički orijentisanu grupu vijećnika, većinu koja radi u interesu građana, što nije slučaj sa vijećnicima SDA i A SDA.

Njihovih 13 vijećnika bezuspješno pokušava u Zenici provoditi visoku politiku na štetu grada, a u interesu nekoliko porodica iz Sarajeva, Kaknja i Hercegovine. Budžet iz 2016. godine, koji je SDA željela osakatiti kako ne bih pomogao lokalnoj poljoprivredi, uradio dio puteva i ono što sam građanima obećao u kampanji, donesen je samostalno i u skladu sa zakonom.

U dva navrata je SDA vršila pritisak na pravosudne organe i krivičnom prijavom pokušavala osporiti taj budžet, ali su znanje i pravda pobijedili. Sada imamo širinu u radu Gradskog vijeća. To se osjeti u usvajanju po budućnost Zenice izuzetno važnih odluka, prije svega Prostornog plana Grada Zenica 2016 – 2036. godine, Odluke o pristupanju izradi regulacionog plana Odmut, Jalija i Talića brdo, Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama.

Kad ste već spomenuli krivične prijave, protiv Vas ih je za proteklih 15 mjeseci koliko vodite Zenicu podneseno na desetine. Zašto?

- -

– Slovom i brojem, radi se o 36 krivičnih prijava, osam formiranih predmeta. To je politika SDA i njenih poslušnika, koji na sve načine pokušavaju da me spriječe u radu. U tome im pomažu kladioničarski lobiji i pojedini mediji.

Pravosuđe korektno radi svoj posao i dobar dio tih tragikomičnih krivičnih prijava od već pomenutih je odbačen. Sve te krivične prijave mogu okačiti mačku o rep, jer posao radim odgovorno i po zakonu. Građani Zenice trebaju znati da ovakvim pritiskom SDA i poslušnici rade protiv interesa grada i ljudi. To je retrogradna, destruktivna i propala politika koja nas je dovela do teške ekonomske krize i u situaciju da nam omladina i građani u najboljim godinama odlaze iz države za koju smo se borili.

Dokle se došlo sa naplatom komunalnih taksi kladionicama i priređivačima igara na sreću?

– Izdati su računi za naplatu gotovo četiri miliona KM taksi na kladionice za 2017. godinu. Zenica je grad sa možda i najviše kladionica po glavi stanovnika, što dodatno osiromašuje naše građane. To je legalan biznis i poštujem ga, ali moja je obaveza da se borim za dobrobit građana. Imamo zakonsko pravo naplatiti komunalne takse i tako osigurati dodatna sredstva koja bismo uložili u sport, kulturu, infrastrukturu.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...