Kasumović pisao Novaliću: Željezara ostavljena sa velikom imovinom, ali bez pomoći države

preporučujemo

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović danas je pisao premijeru FBiH Fadilu Novaliću te tražio pomoć građanima Zenice da bi se hitno riješio status radnika Željezare Zenica. Isto pismo objavio je i na svojoj Facebook stranici i zvaničnoj stranici Grada Zenica.

“Općepoznato je da je dio državnog duga prema Kuvajtu, od oko 60 miliona dolara, prebijen preko imovine Željezare Zenica prilikom osnivanja BH Steel Company, te da je preostali dio Željezare Zenica sa velikim brojem radnika ostavljen sa imovinom velike vrijednosti, ali bez potrebne pomoći države i mogućnosti da bude samoodrživ”, napisao je.

On tvrdi kako blokada Porezne uprave FBiH i pokretanje stečaja može samo prouzrokovati gubitke te navodi kako je Vlada ta koja je “najodgovornija i najpozvanija” da se ispune opravdani zahtjevi radnika.

“U tom kontekstu, molim Vas da Vlada Federacije i resorno ministarstvo iznađu potrebna sredstva za uplatu doprinosa i dijela neisplaćenih plaća radnicima, čime bi se stvorile pretpostavke da se određeni broj radnika penzioniše, a preostali  radnici do najavljenog osnivanja novog preduzeća ostvare prava po osnovu nezaposlenosti kod Službe za zapošljavanje”, poručio je Kasumović.

“Danas je Zenica ponovo u blokadi, a neprijatne scene i reakcije nezadovoljstva građana su vidljive na svakom mjestu”, zaključio je on.

(Index.ba)

 

 

 

Pročitajte:  Vakcinama koje smo dobili od Austrije istekao rok

Najnovije

Vučić šokirao izjavom: Nemamo pravo da uništavamo više ljudskih života nego što je bilo planirano

Na vanrednoj konferenciji za medije sazvanoj povodom povlačenja iz skupštinske procedure Zakona o eksproprijaciji, Aleksandar Vučić je dao skandaloznu...